A közmédia fotóarchívumának kincsei is elérhetőek az Europeana honlapon

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 28. 10:13

Kilenc európai hírügynökség archívumából összesen egymillió, részint eddig publikálatlan történelmi fotó vált elérhetővé az Európai Unió kulturális portálján, az Europeana honlapon. A gyűjteményt, amelynek digitalizálásához az Európai Unió is hozzájárult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó- és fotóarchívumának több mint 117 ezer fotója is gazdagítja.

Művészeket, tudósokat, politikai, történelmi és közéleti eseményeket vagy akár a hétköznapi életet bemutató, a XX. században, hagyományos technikával készült fényképekkel gazdagodott az Európai Unió kulturális örökségmegőrzést célzó portálja - mondta Talyigás Judit, az MTVA Sajtó- és fotóarchívumának vezetője. Az europeana.eu címen elérhető oldal létrejöttét több mint két éven át tartó digitalizálási munka előzte meg.


Kodály Zoltánról, Madaras József, Töröcsik Mari színészekről, Veres Péter íróról, Papp László olimpiai bajnokról, az '56-os eseményekről, kis vidéki falvak életéről és elfelejtett népszokásokról, valamint az adott korszak hétköznapi pillanatairól is szerepelnek eddig nem látott fotók a gyűjteményben, de például a II. világháborúban készült fényképek is széles körben elérhetővé váltak az oldalon.

 

Az olaszországi ANSA hírügynökség kezdeményezésére indult az a projekt, amelynek keretében az Európai Unió összesen százötvenezer fotó digitalizálásához járult hozzá. Az MTI, majd az MTVA - amelynek fotóarchívumában mintegy 13 millió fotónegatív van - ennek keretében több mint 17 ezer fényképén tudta elvégezni a szükséges munkákat, emellett további százezer, korábban digitalizált fényképével járult hozzá az európai honlap létrejöttéhez.

 

Talyigás Judit elmondta azt is: a teljes feldolgozást az MTVA munkatársai végezték. Mintegy tizenöt munkatárs kapcsolódott be a fényképek kiválogatásába, retusálásába, valamint a kutatómunkába. A fotókhoz ugyanis nemcsak az eredeti képaláírásokat rögzítették, hanem új magyarázó szövegeket is illesztettek melléjük, emellett háttéranyagok is segítik a képen látható esemény vagy személy megismerését. A fényképeket a helyszínre és más adatokra utaló kódokkal is ellátták és több mint 33 ezer képet angol nyelvű dokumentumokkal is kiegészítettek az archívum munkatársai.
 

A portál elkészítését egy informatikai együttműködés is megelőzte - fűzte hozzá Talyigás Judit, aki az oldal jelentőségét abban látta, hogy a magyar kultúra megismerhetőbbé, a közmédia archívuma pedig nyitottabbá vált általa. Mint mondta, a fényképek szabadon megtekinthetőek, igaz, kis méretben, az itt elért képek a kívánt méretben az MTVA-n keresztül meg is vásárolhatók. A honlapon a magyar és az olasz hírügynökség fényképei mellett a belga, a német dpa, a spanyol EFE, a portugál Lusa, a lengyel PAP, és a dán Scanpix valamint az epa fotói láthatók.

Kulcsszavak: fotó média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09