SUSE LibreOffice 3.6 for Windows - vállalati szintű támogatás és biztonság

forrás: Prím Online, 2013. január 3. 15:06

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a SUSE által kiadott LibreOffice 3.6 for Windows nyílt forráskódú irodai programcsomag legújabb kiadása. A 37 nyelvet, köztük a magyart is támogató csomag az open source szoftverek rugalmasságát és költséghatékonyságát kínálja vállalati szintű biztonsági és támogatási feltételek mellett.

A csomagban megtalálható szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő, rajzoló, képletszerkesztő és adatbázis-kezelő programok segítségével egyszerűen és hatékonyan elvégezhető minden, a vállalatoknál leggyakrabban felmerülő irodai feladat. Azoknál a szervezeteknél, amelyek a SUSE LibreOffice-t választják más, zárt forráskódú csomagokkal szemben, hároméves periódus alatt akár 50-60 százalékkal is csökkenhetnek az irodai szoftverekre fordított kiadások.


A LibreOffice 3.6 for Windows a LibreOffice közösségi verziójára épül, ugyanakkor olyan hibajavításokat is tartalmaz, amelyek a nagyközönség számára elérhető változatban csak a későbbiekben jelennek meg. A csomaghoz a SUSE LibreOffice Team legmagasabb szintű támogatása, a Level 3 Support jár, amely magában foglalja a javítócsomagok kiadását, illetve az ügyfeleknél felmerülő hibák javítását, egészen a forráskód szintjéig. A támogatási csapatban dolgozó fejlesztők kiemelt figyelmet fordítanak a Microsoft Office formátumú dokumentumok kezelésére, illetve az esetleges kompatibilitási problémák gyors és hatékony kiküszöbölésére.


A közreműködő vállalatok közül a SUSE nyújtja a legnagyobb hozzájárulást a LibreOffice kódjához. A SUSE szakértői vannak a legtöbben  a nyílt forráskódú irodai programcsomagon dolgozó közösségben, menedzserektől kezdve fejlesztőmérnökökön át egészen minőségbiztosítási szakemberekig, ezért a legnagyobb LibreOffice kompetenciát is birtokolja a vállalatok között.


A LibreOffice 3.6 legfontosabb újdonságai között szerepelnek a táblázatkezelő celláiban alkalmazható színskálák és adatsávok, a PDF exportálás vízjelekkel, a Microsoft SmartArt importálása szöveges dokumentumokba, a Corel Draw fájlokhoz készített Import Filter, valamint tíz új mesteroldal a bemutatókészítőben.


A LibreOffice 3.6 for Windows a korábbiakhoz hasonlóan számos magyar fejlesztő hozzájárulását tartalmazza. Tímár András nevéhez fűződik az egy fájlból álló, Windows rendszerekre szánt, illetve a binárisan javítható telepítőcsomag. Vajna Miklós munkája az RTF import- és exportszűrő, illetve a kiemelt újdonságok között számon tartott Office SmartArt importer is. Németh László a nyelvi eszközök, azaz a nyelvtani és a helyesírás-ellenőrző fő fejlesztője és karbantartója, illetve ő készítette el a Linux Libertine és Linux Biolinum betűkészletek Graphite-os verzióját is. Ezek olyan fejlett funkciókkal ruházzák fel a LibreOffice-t, amelyek általában csak a drága kiadványszerkesztő programokban érhetők el. Ilyenek például a ligatúrák, a valódi kiskapitális, az ugráló számok, a betűszélességtől függő vagy azonos távolságra elhelyezett számjegyek, a valódi indexek, az automatikus mínuszjel és az ezrestagolók. A szakember írta továbbá a számjegyeket szöveggé alakító Numbertext kiegészítőt is.


A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet lehetőséget biztosít az ELTE Informatika Karán tanuló BSc hallgatóknak, hogy a vállalatnál töltsék el kötelező szakmai gyakorlatukat, amelynek keretein belül a LibreOffice fejlesztésébe is bekapcsolódhatnak. Az elmúlt másfél évben 16 hallgató fordult meg a Magyarországi Képviseletnél, néhányuk munkájának eredménye szintén bekerült a programcsomagba.

A SUSE LibreOffice 3.6 már elérhető. További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: https://www.suse.com/solutions/platform.html#desktop

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05