Az Intel és a Facebook bemutatta a jövő Adatközpont rack technológiáit

Széll Zoltán, 2013. január 29. 09:22

Az Intel bejelentette, hogy a Facebook-kal közösen definiálták a Rack technológiák következő generációját, amelyeket az energia-felvétel szabályozásához használnak a világ legnagyobb adatközpontjaiban. Az együttműködés részeként a két vállalat bemutatta az új konstrukció egy prototípusát, melyet a Quanta Computer készített és tartalmazza az Intel új, innovatív fény-elektromos rack architektúráját. Az új megoldás bemutatja, hogy az elosztott rack környezet potenciálja növeli a megbízhatóságot és csökkenti a teljes költséget.

 „Intel és a Facebook együtt kifejlesztett egy új, elosztott, rack méretű szerver-architektúrát, amely megengedi a számító, hálózati és tároló alrendszerek egymástól független aktualizálását (továbbfejlesztését), és definiálja a mega-adatközpont konstrukciók jövőjét a következő dekádban (10 évben),” mondta Justin Rattner az Intel főtechnológusa (CTO = chief technology officer), aki az „Open Computer Summit” (Santa Clara, Kalifornia) című konferencia egyik vezető előadója volt. „Az elosztott rack architektúra tartalmazza az Intel új fényelektromos architektúráját, amely az Intel nagy sávszélességű, 100Gbps Intel „Silicon Photonics Technology” technológián alapul. Ez kevesebb kábel használatát engedi meg, növeli a sávszélességet és kivételes energiahatékonyságot biztosít a ma használt réz alapú összeköttetésekhez képest.”

 Rattner elmondta, hogy az új architektúra több mint 10 éves kutatómunkán alapul. Az Intel mérnökei ebben az időszakban kifejlesztették a szilícium alapú fényelektromos eszköz-családot, amely lézereket, modulátorokat és detektorokat (érzékelőket) tartalmaz. A kutatók a páratlan sebességű és energia-hatékony fényelektromos eszközök teljes integrálásához olcsó szilíciumot használtak. A szilícium fényelektromos eszközök egy új közelítést jelentenek a fény (fotonok) használatához. lehetővé téve hatalmas mennyiségű adat mozgatását nagyon nagy sebességgel, kivételesen alacsony energiával egy optikai (üvegszálas) kábelen keresztül. A ma használt, villamos-jeleket továbbító réz kábel sávszélessége sokkal alacsonyabb és több energiát igényel. Az Intel az utolsó két évben keményen dolgozott szilícium fényelektromos technológián és elkészítette az eszközök első – mérnöki - mintáit.

 Az Intel a szilícium fényelektromos technológiát olcsó szilíciummal és nem a drága és különleges optikai anyagokkal valósította meg. Az új megoldás jelentős költségelőnyt biztosít az öregebb optikai technológiákkal szemben, de szintén jelentős előny a magasabb sebesség, megbízhatóság és méretezhetőség. Üzleti szerver farmokkal vagy masszív adatközpontokkal kiküszöbölik a szűk keresztmetszeteket és hosszú távú aktualizálást biztosítanak, ugyanakkor jelentős működési költséget takarítanak meg mind helyben, mind energiában.

 Szilícium fényelektromos technológia és az elosztás hatékonysága


 A nagy adatközpontok jelentős mértékben csökkentik a hatalmas beruházási költségeket a számító és tároló erőforrások elosztása vagy elkülönítése által egy szerver rack-ben. A rack elosztás hivatkozik azon erőforrások elkülönítésére, amelyek jelenleg egy rack-ben (pl.: számító, tároló, hálózati és energia elosztók) diszkrét modulként léteznek. Hagyományosan, egy szerver egy rack belsejében rendelkezik az erőforrások minden csoportjával. Az elosztott erőforrások csoportosíthatók és eloszthatók a rackben, ami növeli a továbbfejlesztés lehetőségét, a rugalmasságot és megbízhatóságot, ugyanakkor csökkenti a költségeket.


 A kritikus komponensek elkülönítése egymástól lehetővé teszi a számítógép erőforrások aktualizálását a termékek piacra kerülésének időpontjában a másik megzavarása nélkül. Ez támogatja valamennyi erőforrás élettartamának kiterjesztését és megengedi, hogy az IT menedzserek a teljes rendszer helyett csak az egyes erőforrásokat helyettesítsék újabbal, korszerűbbel. Ez növeli a rendszer szervízelhetőségét, rugalmasságát és csökkenti az üzemeltetés teljes költségét, mivel nincs szükség infrastrukturális beruházásokra. A komponensek sokkal optimálisabb elhelyezése a rack szekrényen belül megengedi a hőtermelés és hőelvezetés költségének csökkentését.


 Az Intel bemutatta a fényelektromos rack architektúra mechanikai prototípusát, amely a rack belsejében összekapcsolja az elosztott különböző erőforrásokat (számító, hálózati és tároló). Az Intel az új konstrukció bemutatásával lehetővé tette, hogy a Facebookkal és a Quanta Computer céggel közösen fejlesztett konstrukciót további cégek bekapcsolódásával szabványosítsák. A mechanikai prototípus elosztott input/output (I/O) egységeket tartalmaz, amelyek Intel Ethernet szilícium kapcsolókat használnak és támogatja az Intel Xeon processzorokat, valamint a következő generációs 22 nanométeres SoC (system-on-chip = rendszer lapkán) Intel Atom processzort – kódneve: Avoton – amely az év végén lesz kapható.


 A mechanikai prototípus bemutatja ma a rack erőforrások elosztásának következő evolúcióját, elosztott kapcsoló funkciókkal.


URL: www.intel.com
 

Kulcsszavak: adatközpont Facebook Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05