Erősebb évkezdés az MLBKT-nál

forrás: Prím Online, 2013. február 1. 19:05

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a korábbi évekkel összevetve jobb értékekkel indíthatta az ideit. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 55,9.

A korábbi januárokkal összevetve az idei érték átlag feletti, továbbá az elmúlt tíz hónap értékét is felülmúlja (2012.március: 56,6). A vizsgált részindexek három kivétellel növekedtek decemberhez képest. Az exportindex értéke 42 hónap után került 50,0 pont alá 2012 decemberben, de a 2013 januári érték már újból bővülésre utal.


 

2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hétszer történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték a második bővülő hónap az elmúlt négy hónapban, és mértékében csak az említett 2012. márciusi érték múlta felül. A január havi index 6,8 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (49,1). Január összességében némileg átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9).

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, így a múlt havi szűkülés után ismét növekedés tapasztalható. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben kétszer volt nagyobb az index értéke januárban (1998-ban és 1999-ben). Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani a negyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (öt hónapból négy szűkülés).

 

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legmagasabb érték az elmúlt három évben. Az index értéke negyvenegy hónapból harminckilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

 

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, ötödször zsinórban. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett. 2011 utolsó negyedévében csökkent foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került.

 

Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, harmadszor az elmúlt öt hónapban. Ennek üteme azonban minimális, és könnyen változhat a későbbi szezonális kiigazítások fényében.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei 

 

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett decemberi értékéhez képest, amely a mennyiség erősebb növekedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség legalább nyolc hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011 első felében volt példa.

 

A beszerzési árak esetében a növekedés üteme mérséklődött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincötödik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb januári ütem.

 

A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlagosnak mondható, a tizedik legalacsonyabb 1995 óta, és csak enyhén múlja alul az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek mennyiségének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban négyszer csökkent az index értéke.

 

Ha a külpiaci mutatókat nézve az importindex értéke csökkent decemberhez képest, tizenegy hónap folyamatos bővülés után csökken először az import mennyisége. Az exportindex esetében kedvezőbb a folyamatról. Azelőző hónaphoz képest erősebben nőtt. 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári érték ismét növekedést jelez. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2012 áprilisi érték újból 50,0 pont fölé került a decemberi átmeneti megingás után.

 

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést: üveg, üvegalapanyag, ipari gázok, acél, adalékanyagok, sütőszerek, vegyszerek, ammónium-szulfát, papír, maláta, kukoricagríz, víz, csomagolóanyag, kábel filtergyártáshoz. Hiányokat inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. egyedi forgácsolt henger, hexaklorofén, műanyagalkatrész, alkoholmentes pezsgő). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09