Az emberi agy rejtélye megoldódni látszik?

Czipperer Dia, 2013. február 4. 15:40

Egy szuper számítógép, amely szimulálja az emberi agy működését? Képesek leszünk megérteni, hogyan is működik az elménk? Valóban létezik ilyen? Egy bonyolult szerkezet most hidat képezhet a szakadék fölé, amely az emberi agy működése és a tudomány mai állása között húzódik.

A 21. században is még adódnak szép számmal olyan kérdések, amelyekre a válaszokat csak keresgéljük. A modern kor embere rájött egy valóban helytálló megállapításra: minél többet tudunk, annál jobban tudjuk, hogy milyen keveset is tudunk valójában.
 

Az emberi agy működése is rejtély számunkra. Olyan misztikum övezi, amelyet a mai napig nem sikerült megfejteni. A Human Brain Project keretében több mint 200 kutató dolgozik azon, hogy a misztikum darabjairól szépen lassan lehulljon a lepel, és megismerjük saját elménk működési rendszerét.

 

Részlet a videóból
 

A kutatók egy szuperszámítógépet hoznak létre, amely segítségével szimulálják majd az emberi agyat. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A projekt az év végén indul, és körülbelül 10 évet jósolnak, mire feltérképezik a 100 milliárd neuron 100 ezer milliárd szinapszisát, amelyek az emberi elmét alkotják.

 

Nézd meg a Human Brain Project hosszabb bemutatkozó videóját a Vimeón vagy rövid ismertetőt a Mashable.com-on.

 

Forrás: Mashable.com
 

Kulcsszavak: tudomány agy kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50