Peking: Amerikából érkezik a Kína elleni hackertámadások többsége

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 8. 12:02

Az Egyesült Államokból eredeztethető a Kína elleni hackertámadások túlnyomó része - közölte a pekingi média pénteken az internet biztonságáért felelős kínai szervezet (CNCERT) információi alapján.

A szervezet arra válaszul tette közzé beszámolóját, hogy az elmúlt hetekben megjelent hírek szerint feltételezhetően Kína volt a forrása egy több amerikai lapot, köztük a The New York Timest és a Wall Street Journalt ért internetes kalóztámadásnak. A jelentés szerint az interneten Kínát leginkább háromféle támadás éri.
 

A hackerek gyakorta trójai vírusokkal veszik át az irányítást a célgépek felett, amelyeket azután botnetként (zombigépek hálózataként) használnak fel céljaikra. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 73 286 külföldi IP-címről regisztráltak ilyen jellegű támadást, összesen csaknem 14,2 millió számítógép ellen. E címek csaknem kétharmada egyesült államokbeli szerverek alá tartozott. Ugyanebben az időszakban mintegy 785 ezer, illetve 778 ezer Kínát érő támadást jeleztek dél-koreai és német IP-címekről.
 

Az esetek másik részében külföldön regisztrált domainekről terjesztett, rosszindulatú kódokkal támadnak, míg a támadások harmadik típusát a honlapok, weboldalak elleni támadások képezik. A CNCERT szerint tavaly több mint 10 ezer, (a szárazföldi) Kínában üzemeltetett weboldal felett vették át az irányítást, s e a támadásokhoz 7370 Amerikában bejegyzett IP-címet használtak.
 

A kínai internet-biztonsági szervezet különböző intézetek és vállalatok segítségével folytatja elhárító tevékenységét, aminek eredményeképpen 2012-ben 14 alkalommal indítottak kampányt trójai vírusok és botnetek ellen, aminek eredményeként több ezer, az internetforgalmat ellenőrző terminált, illetve rosszindulatú szoftverforrást közömbösítettek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09