Nokia Siemens GSM-R hálózat a lengyel vasúton

Mészáros Péter, 2013. február 26. 10:14

A Nokia Siemens Networks GSM-R vasúti mobil infrastruktúrát szállít az egyik legjelentősebb lengyel vasútvonalra. A lengyel vasúthálózatot üzemeltető PKP Polskie Linie Kolejowe korszerűsíti a Varsót a balti-tengeri Gdynia kikötővárosával összekapcsoló, 35 állomásból álló komplex vasútvonalat.

A lengyel E65-ös vasútvonal 350 km-es szakaszára telepített GSM-R rendszer az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) kommunikációs gerinchálózatának része. A jelentős személy- és teherforgalmat bonyolító vonalon az ERTMS-t kivitelező projektkonzorcium tagjai a Nokia Siemens Networks, a Thales Polska Sp. z o.o. és a Bombardier Transportation. Míg a Thales Polska és a Bombardier Transportation az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS L2) tervezésén, fejlesztésén és kivitelezésén dolgozik, addig a Nokia Siemens Networks a teljes GSM-R projektért felel, beleértve a hálózatbővítést és -telepítést.

A Nokia Siemens Networks piacvezető GSM-R rádióhálózati eszközeit szállítja, azon belül is elsősorban a bázisállomásokat, bázisállomás-vezérlőket, átviteli gerincet, valamint diszpécser- és hordozható terminálokat. Ezenfelül a vállalat telepíti NetAct hálózatüzemeltetési rendszerét, valamint ETCS L2 biztosítóberendezést is integrál a teljes körűen kivitelezett, használatra készen átadott GSM-R rendszerbe. A telepített rendszer éles használata 2015 második negyedévében kezdődik.

Mint ismeretes, Magyarországon a GSM-R vasúti kommunikációs hálózat kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg van folyamatban, az eredményhirdetés előreláthatóan a második negyedév végére várható. A 85%-ban uniós forrásából finanszírozott projekt értéke megközelítően 22,6 milliárd forint.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05