Meglepő területek a GPS felhasználásban – betonkeverő, kukásautó, villamos

forrás: Business Online, 2013. február 27. 12:07

Az elmúlt évtizedben a GPS alapú alkalmazások már nem csak a gépjárművezetők tájékozódását segítik. Egyre több, első hallásra szokatlan területen is alkalmaznak már műholdas rendszereket Magyarországon is, aminek köszönhetően jelentős – esetenként 30% feletti – költségmegtakarítást érhetnek el a vállalkozások. A GPS alapú rendszerek hazai szakértője, a WebEye Magyarország Kft. olyan, már működő felhasználási területeket válogatott össze, ahol jelenleg még meglepőnek tűnhet, azonban pár éven belül bizonyosan a versenyképesség elengedhetetlen feltétele lesz a korszerű, GPS alapú alkalmazások használata.

A GPS alapú rendszerek sokáig elsősorban a személyautókban használt biztonsági rendszereket jelentették, amelyeket napjainkban már szinte az alapfelszereltség részének tekintenek a gyártók. A technológiának ugyanakkor számos olyan felhasználási területe létezik már hazánkban is, amelyek néhány éven belül iparági sztenderdekké is válhatnak. A WebEye Magyarország Kft. – a GPS alapú komplex rendszerek hazai szakértőjeként – jelenleg is számos olyan magán- és állami vállalkozással áll kapcsolatban, akik a GPS alapú technológiának köszönhetően hatékonyabbá tudták tenni működésüket.

„Nyugat-Európában már néhány éve általános gyakorlat, hogy a tömegközlekedési eszközöket és az egyéb közszolgáltatásokat nyújtó járműveket az üzemeltetőik GPS alapú rendszerekkel szerelik fel,,amivel nemcsak a nyújtott szolgáltatás minőségét lehet gyorsan és hatékonyan növelni, de jelentős, esetenként 30%-os költségmegtakarítást is el lehet érni egy-egy jármű esetében. Tapasztalataink alapján, szerencsére Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik ezeknek az eszközöknek a használata és további, eddig talán kuriózumnak számító területeken is megjelennek majd.” – mondta el a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője, Bagossy Tamás.

Szemléletes példa az utaskiszolgálás hatékonyságának növelésére a BKV egyes villamosjáratain két éve bevezetett GPS alapú távfelügyeleti rendszer. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően amellett, hogy automatikusan kiszűrhetővé váltak a forgalmi akadályok, valós időben ellenőrizhetővé vált a menetrend és minden eddiginél pontosabban behatárolható lett a járművek helyzete, ami az esetleges műszaki problémák esetén gyorsabb reagálást tett lehetővé hibaelhárításkor. Szintén a hatékonyságnövelést szolgálják a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útburkolatot karbantartó járműveibe szerelt GPS eszközök is. Ezek nem csupán a járművek helyzetét tudják valós időben követni, de az általuk kiszórt só mennyiségét és helyét is megmutatják, továbbá jelzik a só-tartályok szintjét. Az ilyen jellegű beruházások jellemzően 1-2 éven belül térülnek meg, ezt követően pedig jelentős költségcsökkenést eredményeznek az üzemeltetők számára.

A GPS technológia a közhiedelemmel ellentétben tehát nem csupán a helymeghatározásra alkalmas. A szemétszállító járművekbe szerelt műholdas berendezések segítségével például nyomon követhető az egyes járművek tárolókapacitása. Így jobban optimalizálható a teljes munkafolyamat, ellenőrizhető a szállított hulladék mennyisége, hogy a felhasználót csak a valóban elhasznált hulladékmennyiségért fizetendő költség terhelje. „Alkalmazunk GPS alapú megoldásokat az építkezéseken használt eszközökben is. Ügyfelünk, a Zölei Trans Kft. számára betonkeverő járművekbe szereltünk GPS alapú rendszert forgásirány érzékelő szenzorral. Ennek segítségével folyamatosan, valós időben követheti nyomon a keverőtartály forgási sebességét, irányát, amely a szállított beton minőségének megóvásában és az esetleges alaptalan reklamációk kiküszöbölésében segíti.” – mondta el az ügyvezető.

Ezek a speciális megoldások a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője szerint korántsem egyedülállóak: ma már a legkülönfélébb járműdiagnosztikai adatok pontos figyelése mellett a technológia olyan átfogó infrastrukturális fejlesztés ellátására is alkalmas, mint a Nyugat-Európában már többfelé bevezetett elektronikus útdíj rendszer, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott segédhajtás és művelési szélesség figyelés, amelynek köszönhetően jól követhető, hogy az elvégezendő munkaterületből mekkora rész van még hátra. Általánosságban elmondható, hogy a GPS alapú alkalmazások mára túlmutatnak az eddig ismert felhasználási területeken és a folyamatos fejlesztések eredményeképpen a jövőben újabb és újabb lehetőségeket nyitnak alkalmazóik előtt.

Kulcsszavak: navigáció GPS WebEye

Mobil távközlés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Városi fiatalok a NUDE by NUBU új kampányának arcai, akik smink nélkül álltak a kamerák elé

A NUBU, amelynek tervezői elnyerték a Glamour Women of the Year legjobb designernek járó díját, június 15-én shopping nighttal ünnepelte új NUDE by NUBU kollekciójának debütálását.

2016. június 17. 11:22

Jegymentesíti a tömegközlekedést a Xerox

Kilenc hónapos tesztidőszak után a Xerox elindítja a jegymentes utazást lehetővé tévő biztonságos, új generációs mobilfizetéses szolgáltatását Franciaországban, ahol ezzel a megoldással a jövőben a vonatok, a buszok, a villamosok, és a telekocsik is használhatóak lesznek.

2016. június 17. 07:21

Magyarországon először – csúcskategóriás sajátmárkás telefonok a Vodafone kínálatában

Négy új sajátmárkás okostelefon, köztük a kiemelkedő tudású Smart Ultra 7, a „nagyvad” Smart Platinum 7, valamint a Vodafone saját fejlesztésű VR-szemüvege is bemutatkozott szerdán a Vodafone újonnan megnyílt belvárosi üzletében.

2016. június 16. 08:41

Több mint 200 ezerszer dobbant a szurkolói szív a magyar válogatottért

Egyetlen nap alatt több mint 200 ezer rajongó fejezte ki szurkolását a Magyar Telekom „Szurkolói szív” alkalmazásával, így a kezdeményezés már közel 280 ezer követőnél jár.

2016. június 16. 06:46

Nagy bejelentésre készül a Telenor

A Telenor június 15-i Okostelefon Akadémiáján mindenki garantáltan ráhangolódhat a nyárra, csatlakoztatott kerékpár, csatlakoztatott bőröndhangfal és Microsoft Imagine Cup nyertes városfelfedező alkalmazás segítségével. Az eseményen a Telenor a hazai start-upok számára is igen érdekes bejelentéssel készül. Az ingyenesen látogatható eseményre még lehet regisztrálni.

2016. június 14. 12:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50