Androidos kártevő invázióra számíthatunk

forrás: Prím Online, 2013. március 2. 09:24

A G Data víruslaboratóriumának információi szerint az elmúlt hónapokban tömegével jelentek meg az új andoridos kártevők, a bűnözők ráadásul egyre összetettebb támadásokat valósítanak meg.

Az Android operációs rendszerrel rendelkező okostelefonok és tablet-PC-k birtokosai egyre inkább a kártevő-fejlesztők fókuszába kerülnek. A G Data 2012 második félévéről szóló elemzése kimutatta: az operációs rendszerre kifejlesztett kártékony programok mennyisége az első félévhez képest ötszörösére nőtt, így az év végére elérte eddigi legnagyobb, közel 140 000-es számot.

„Folyamatosan regisztráljuk az új androidos kártevőket, és azt is észleltük, hogy a bűnözők a fertőzött eszközöket már botnetekbe kötik, és azokat a PC-khez hasonlóan felhasználják más platformok megtámadására, valamint kéretlen reklámüzenetek terjesztésére” – magyarázza Ralph Benzmüller, a G Data víruslaboratóriumának vezetője.

Ma már átlagosan minden második percben megszületik egy új androidos kártevő. A terjesztésre az elkövetők már bizonyítottan sikeres internetes bűnözési stratégiákat használnak, például ismert alkalmazások manipulált másolatait szórják szét különböző weboldalakon és fájlcserélő hálózatokon.



Miközben az okostelefonokat támadó vírusok piaca kivirágzik, az asztali számítógépeket fenyegető kártevők szaporodási üteme lelassult. 2012-ben összesen több mint 2,6 millió új kártékony programot fedeztek fel, ami alig 50 ezerrel több, mint az előző évben megjelent károkozók száma. A lassulásban ugyanakkor szerepet játszik az is, hogy új, kifinomultabb technikák jelentek meg a kártevőkben, melyek szükségtelenné tették a nagyszámú variáns létrehozását. Az asztali gépeket támadó kártevők 99,8%-ka a windowsos PC-ket fenyegeti, a legtöbb közöttük a trójai. 



Kapcsolódó weboldal: http://virusirto.hu  
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09