Ingyenes wifi csatlakozásipont-hálózat kalákában

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 5. 10:57

Ingyenes wifi csatlakozásipont-hálózat épül ki Németországban előfizetői "kaláka rendszerben" a Deutsche Telekom (DT) és a Fon megállapodásának köszönhetően - írja a TechCrunch számítástechnikai hírportál.

A Fon üzleti modellje azon alapul, hogy a hálózat tagjai "kaláka rendszerben" elérhetővé teszik saját otthoni wifi csatlakozási pontjuk szabad adatforgalmi kapacitását mások számára is. Ez a hozzáférési pont egy titkosított privát és egy jelszóval védett, de nyitott csatornára történő kettéosztásával történik. A hálózat tagjai azzal, hogy saját internetes hozzáférésük felesleges kapacitását "beteszik a közösbe", maguk is szabad wifi hozzáférési jogosultságot szereznek a Fon teljes működési területén. A Fon emellett hálózati szolgáltatóknak is értékesíti csomagokban a szabaddá tett vezeték nélküli internetes hozzáférést.
 

A DT 12 ezer saját wifi elérési ponttal rendelkezik Németországban és 12 millió előfizetője van szélessávú internet csatlakozásra. Rene Obermann, a DT távozó vezérigazgatója az együttműködést kommentálva közölte: "2016-ra országos szinten már több mint 2,5 millió nyilvános elérési ponttal rendelkezünk majd". A Fon januárban hasonló megállapodást kötött a 2,5 millió szélessávú internet előfizetővel rendelkező holland KPN távközlési vállalattal is. A Fon-KPN nyilvános wifi hálózata az év második felében kezdi meg működését.
 

A Fon több mint 7 millió nyilvános wifi elérési pontot üzemeltet világszerte több mint száz országban. Martin Varsavsky, a Fon alapító vezérigazgatója a TechCrunch portálnak elmondta, hogy az európai terjeszkedés következő fázisában a DT külföldi érdekeltségeinek szélessávú előfizetőit tervezik bevonni hálózatukba.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09