Peking hajlandó tárgyalni a hackertámadásokról Washingtonnal

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 13. 07:55

Peking kész a kiberbiztonságról párbeszédet folytatni Washingtonnal - derült ki a kínai külügyi szóvivő keddi nyilatkozatából. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Donilon egy nappal korábban arra szólította fel Pekinget, hogy ismerje el a probléma sürgető mivoltát és kezdjen párbeszédet annak érdekében, hogy megfogalmazzák a kibertérben követendő viselkedés szabályait.

"Kína a nemzetközi közösséggel, beleértve az Egyesült Államokat is, kész a kölcsönös tiszteletre és bizalomra alapozott konstruktív párbeszédre, valamint együttműködésre a kérdésben. Azzal a céllal, hogy fenntartsák az internet biztonságát, nyitottságát és békéjét" - hangoztatta tájékoztatóján Hua Csun-jing szóvivő. Az elmúlt hetekben amerikai részről több alkalommal is elhangzottak olyan feltételezések, melyek szerint az Egyesült Államok kormányzati portáljait, valamint vállalatok weboldalait Kínából érkezett, szervezett hackertámadások érték.
 

Tom Donilon New Yorkban egyebek közt arról beszélt, hogy a támadások példátlan méreteket öltöttek, egyre kifinomultabbak, céljuk pedig többnyire bizalmas üzleti információk, védett technológiák megszerzése. Peking válaszul rendre azt hangoztatja, hogy az internetbiztonság kérdése nemzetközi ügy, Kína ellenzi a kiberbűnözést, továbbá - állítása szerint - az egyik legnagyobb áldozata a hackertámadásoknak.
 

A kínai védelmi tárca korábban azt közölte, hogy két fontos internetes oldalát tavaly havonta 140 ezer támadás érte, amelyeknek közel kétharmada - az IP-címekből ítélve - az Egyesült Államokból érkezett. A központi kormány internetbiztonsági hivatala a napokban arról tájékoztatott, hogy az idei év első két hónapjában a sikeres hackertámadások feléért az Egyesült Államok volt a felelős. Kevesebb mint 60 nap alatt csaknem 2200 amerikai szerver 1,3 millió kínai szerver felett vette át az irányítást. 3500 weboldalt ugyancsak támadás ért.
 

"Ellenezzük a kibertér csatamezővé változtatását, vagy ... annak más országok belügyeibe való beavatkozás céljából történő használatát" - állapította meg minapi sajtóértekezletén a kínai külügyminiszter, Jang Csie-cse azzal, hogy a területen "szabályokra és együttműködésre van szükség, nem háborúra".
 

Kína reméli, hogy "a felelőtlen dorgálások és kritikák" ez ügyben véget érnek - jegyezte meg a kínai diplomácia vezetője, aki szerint a hackervádak "ingatag" alapokon állnak, s inkább a szenzációkeltést szolgálják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05