Együtt kell működnie a kiberbiztonság terén az államnak és a magánszférának

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 14. 08:55

Az állam és a magánszféra kibernetikai biztonsági együttműködéséről és a vonatkozó törvények elfogadásának szükségességéről tárgyalt tizenhárom meghatározó nagyvállalat vezetőjével szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök és vezető biztonsági tanácsadói a Fehér Ház "idegközpontjában", a nyugati szárny föld alatti rendszerében található, úgynevezett szituációs szobában fogadták az amerikai hadiipari, technológiai és energetikai cégek, valamint bankok irányítóit. A megbeszélésen mások mellett csúcsszinten képviseltette magát az AT&T, a Northrop Grumman, az Exxon Mobil, a JPMorgan Chase&Co, a Bank of America, az American Electric Power Co.

A cégvezetők egyetértettek azzal, hogy a hackertámadások első számú biztonsági kockázatot jelentenek, de rugalmasságot és kíméletes hozzáállást kértek a kormánytól. Washington azóta fordít a szokásosnál is nagyobb figyelmet a kibernetikai biztonságra, hogy a kongresszusban elakadtak az annak megerősítésére vonatkozó törvényjavaslatok.

A találkozó előtt Obama az ABC tévétársaságnak nyilatkozva kijelentette, hogy az amerikai cégek ellen Kínából intézett kibernetikai támadások egy része államilag támogatott, és hogy Washington, ahogy azt korábban is tette, a jövőben is határozottan fel fogja vetni a problémát Pekingnek.

A külső kibertámadások veszélyével kapcsolatban Leon Panetta volt amerikai védelmi miniszter tavaly arról beszélt, hogy az Egyesült Államokat "egy digitális Pearl Harbor fenyegeti". Egy 2012-ben elkészült kongresszusi jelentés Kínát "a kibertér legveszélyesebb szereplőjeként" jellemezte.

A Mandiant kiberbiztonsági cég három hete arról számolt be, hogy a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg egy Sanghajban működő egysége hajtott végre támadást egy sor amerikai cég számítógépes hálózata ellen.

Az amerikai kormányzat részéről először Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó gyanúsította meg nyíltan Kínát azzal, hogy amerikai cégektől internetes támadások révén kereskedelmi titkokat próbál ellopni. Donilon hétfőn New Yorkban beszélt erről.

James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója kedden azt állította, hogy a kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján. Keith Alexander tábornok, a Pentagon kiberparancsnokságának vezetője ugyanezen a napon bejelentette, hogy az amerikai haderő támadó jellegű kibernetikai védelemre rendezkedik be.

Barack Obama elnök személyesen is érintett a kibernetikai biztonság kérésében, mert hackerek azt állítják, hogy más ismert amerikai személyiségek mellett a first lady, Michelle Obama bizalmas adatait is közzétették a világhálón. Az ügyben a belbiztonsági tárcához tartozó Secret Service ügyosztály és a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI is nyomozást folytat.
 

Kulcsszavak: kiberháború politika

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05