Brüsszel vizsgálja az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 23. 13:54

Vizsgálat alá vette versenyjogi szempontból az Európai Bizottság az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát - írta a Bloomberg üzleti hírügynökség.

Az EB "vizsgálja a helyzetet és figyelemmel követi a piaci fejleményeket" - írta Antoine Colombani, a testület versenyjogi biztosának szóvivője a Bloomberg kérdésére e-mailben küldött válaszában.

Formális panasz nem érkezett ugyan az ügyben, de "felhívták Brüsszel figyelmét" az Apple értékesítési gyakorlatára - írta a szóvivő. "Közbe fogunk lépni mihelyt versenyellenes magatartásra utaló jeleket tapasztalunk" - tette hozzá.

A New York Times értesülése szerint Brüsszelt számos mobilszolgáltató társaság tájékoztatta az Apple-lel kötött forgalmazási szerződésének részleteiről. Az uniós vizsgálat kizárólag a francia mobilszolgáltatókra terjed ki, de a New York Times értesülése szerint más európai mobilszolgáltatók is érintve lehetnek az ügyben.

Az Orange mobilszolgáltató tulajdonosa a France Telecom SA, valamint Bouygues Telecom SA mobilszolgáltató elzárkózott az értesülés kommentálásától, az Iliad SA mobilszolgáltató pedig nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére.

Az Apple, a világ legnagyobb tőkeértékű technológiai vállalta ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes tevékenység miatt. Tavaly a kiadókkal kötött szerződés módosításával zárta le az Apple az ellene e-book árszabási ügyben indított versenyellenes eljárást. Egy hasonló eljárásnak pedig a brit iTunes zeneszám letöltési díjak csökkentésével vetett véget.

Kulcsszavak: iPad iPhone

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50