Smartmobil 2013: Dobd el a kulcscsomód, használd a mobilod!

Rekordszámú résztvevővel zárt a Smartmobil ’13: bluetooth-os „záralkalmazás” lett a legmenőbb startup ötlet

forrás: Prím Online, 2013. április 5. 20:14

Az IBlueOpen elnevezésű magyar fejlesztésű applikáció lett a legjobb startup ötlet a hazai és nemzetközi tőkebefektetőkből álló szakmai zsűri szavazatai alapján a Smartmobil ’13 konferencián.  A 2013. április 4-én, Budapesten megrendezett mobiltechnológiai rendezvény gerincét jelentő startup programra több tucatnyi induló tech cég jelentkezett hazánkból és a régióból. Az előszűrés után a tíz legígéretesebb csapat prezentálhatta fejlesztéseit a helyszínen, melyek közül a kockázati tőkés nagyágyúk az ajtónyitásra, valamint immobilizerként is használható alkalmazást találták a legígéretesebbnek.

A Magyar Telekom főtámogatásával immár negyedik alkalommal megrendezett Smartmobil konferencia a mobilipar legjelentősebb szakmai rendezvénye Magyarországon, melyre idén rekordszámú, közel ezer ember látogatott el. Az idei esemény kiemelt célja az volt, hogy Budapestre irányítsa a nemzetközi startup kockázati tőke figyelmét, és ezzel lökést adjon a hazai mobiltechnológiai fejlesztő közegnek. Ennek megfelelően számos jelentős tapasztalattal bíró nemzetközi befektető cég képviselője érkezett a konferenciára, hogy megossza tapasztalatait a résztvevőkkel, illetve egy verseny keretében elbírálja a bemutatkozó startup-okat.



Játékhelikoptertől az útnyilvántartásig


Az előválogatás során a számos jelentkező közül került kiválasztásra az a tíz projekt, amelyek a rendezvény keretében bemutatkozási lehetőséget kaptak. A megmérettetésen részt vevő fejlesztések az okostelefon felhasználási lehetőségeinek igen széles skáláját reprezentálták: a mobillal irányítható mini játékhelikoptertől, a nyelvtanuló alkalmazáson keresztül az útnyilvántartó szolgáltatásig számos érdekesség került színpadra. A tizenöt perces prezentációk után a hazai és külföldi kockázati tőke-befektetőkből álló zsűri feltehette esetenként igen kemény, üzleti szempontú kérdéseit a fejlesztőcsapatoknak.

Minek a kulcscsomó, ha van nálad mobil?

A szakmai grémium szavazatai alapján az IBlueOpen elnevezésű bluetooth-os záralkalmazás lett a legjobb a bemutatott fejlesztések közül. Az applikáció segítségével a speciális, például garázsajtókon használt elektromos zárak egyszerűen, okostelefonunk segítségével zárhatók-nyithatók. A rendszer továbbá alkalmas arra is, hogy járművünk – gépkocsi, motorkerékpár – immobilizerét is feloldja megfelelő „betanítás” után. Az alkalmazás tehát lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag sutba vágjuk a kulcscsomónkat, és helyette a mobileszközünk segítségével jussunk be otthonunkba, vagy indítsuk be az autónkat. A fejlesztés mögött a BlueClickHome nevű csapat áll, akiktől már nem ez az első otthon-automatizálási termék. A cég fejlesztette ki az azóta már nagysikerű bluetooth-os LED izzó színező alkalmazást is.



„Van kraft a magyar fejlesztőkben, de hiányzik az üzleti tudás”

A verseny, illetve a korábbi tapasztalataik alapján az eseményen résztvevő külföldi tech kockázati tőke befektetők egyöntetű véleménye az volt, hogy a magyar fejlesztők technológiai tudása lenyűgöző.  Ötletekben és a kivitelezés minőségében jól állunk, viszont a legtöbb esetben hiányzik a „gyilkos ösztön”, az az üzleti szemlélet és tudás, ami ahhoz szükséges, hogy egy tech projekt kinője magát, és a világpiacon is életképes és profitábilis legyen.

„Nagyon izgalmas dolgok zajlanak jelenleg Magyarországon, kialakult egyfajta pezsgés Budapesten a technológiai színtéren. Fontos katalizáló szerepet játszanak ebből a szempontból a már világhírt és globális üzleti sikereket elért vállalkozások, mint például a Prezi.com, vagy az NNG, melyek szintén magyar tulajdonú startup cégből váltak jelentős piaci szereplővé. A kelet-közép-európai régióban még Észtország az, ahol hasonló folyamatok zajlanak, ott a Skype és a mögötte álló fejlesztőcsapat sikere tolt egy nagyot a szektor szekerén. A nagy kihívás az, hogy a rengeteg ügyes fejlesztőcsapat hogyan hódítsa meg a világot. Ehhez szükséges véleményem szerint a nemzetközi üzleti tapasztalat, amit például egy kockázati tőke cég tud behozni. Éppen ezért a további fejlődéshez nagy szükség van az olyan eseményekre is, mint a Smartmobil, mely összehozza a helyi és nemzetközi szereplőket” – mondta el James Wise, a kétmilliárd eurónyi kockázati tőkét kezelő Balderton Capital képviselője, mely korábban olyan cégekbe fektetett be, mint a MySQL, vagy a Betfair.com.  

Kiválasztották az év alkalmazását is

A SanomaMedia támogatásával a Smartmobilon adták át az Év Alkalmazása díjat is, melyet a Köpönyeg.hu időjárás-előrejelző applikáció nyert el a szakmai zsűri, illetve a netes közönség szavazás alapján. A legjobb öt közé bekerült még a PubHunter nevű kocsmakereső szolgáltatás, egy traffipax-vadász alkalmazás, egy nindzsás játék, valamint a Koin nevű családi költségvetés tervező app is.



Microsoft Imagine Cup döntő, a játékos nyelvtanulás diadala


A Smarmobil ’13 konferencia keretén belül megrendezett Microsoft Imagine Cup döntő nyertese a LearnInisible alkalmazás lett, amely intuitív, játékos formában segíti a nyelvtanulást.


A Microsoft IC döntőbe jutott csapatok:
•    Turtle Games
•    Jobonstreet
•    WiSpot Alpha
•    4 lives
•    ESP Creative IT. Solutions
•    Cloud Innovators
•    CodeLab
•    Statzup
•    LearnInvisible
•    Divison by Zero


A start-up program résztvevői :

Projektek
•    Sighter (www.sighter.co.uk)
•    Pilocopter (www.pilocopter.com)
•    RoadRecord (www.roadrecord.hu)
•    Statzup (www.statzup.com)
•    Learn Invisible (www.learninvisible.com)
•    Mobilengine (www.mobilengine.com)
•    Iblueopen (http://iblueopen.com/#)
•    Sopreso (www.sopreso.com)
•    Egérút (www.egerut.com)
•    TxtFeedback (www.txtfeedback.net)


Kockázati tőkebefektetők
Docler Investments,  Portfolion, iCatapul, Finext, Conor Seed Capital Fund, Core Venture, Biggeorge’s NV Equity, CoLabs, KiBu, Kairos, DBH, Startup Sauna, Hack Fwd, Almaz Capital, Credo Ventures, Balderton Capital, Smashing Ideas, Inc., blackbox.vc
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05