Összetett infokommunikációs modellt mutatott be az Ace Telecom

Czipperer Dia, 2013. április 25. 13:50

Az ACE Telecom legújabb, komplex megoldása nem csak a kor elvárásainak felel meg, de egészen új perspektívákat nyithat meg a vállalatok előtt. Az infokommunikációs modell kulcsszava a virtualizáció, amely integrálja a távközlési és IT-rendszereket, biztonságos, rugalmas működést tesz lehetővé, miközben költségtakarékos is.

 

Sajtóreggeli keretében ismerhettük meg az új megoldást, melynek mottója a „A szükség hozza az innovációt” volt. Való igaz, hogy a kor kihívásaival nehéz lépést tartani, hiszen egy komoly beruházás komoly befektetéssel is jár, majd pedig következik a karbantartás, esetleges meghibásodások és adatvesztések.

 

Ahogy Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezetője fogalmazott: „a problémamegoldásban láttuk az üzleti lehetőséget”. Mert bizony ezek komoly gondot jelentenek a vállalatok számára, amelyre egy olyan megoldást kínálnak, amely nemcsak sokrétű, de a hagyományos modellekhez képest még pénztárcabarát is.

 

A zöld megoldásként aposztrofált innováció nem csupán költségek szempontjából előnyös, de a csökkenő energiafogyasztás és IT-hulladékképződés által környezetünkért is tehetünk valamit. De mégis hogyan kell elképzelni mindezt?

 

Három fő elem alkotja (lásd az ábrán): van egy klaszter, amely a virtuális szolgáltatások hátterét biztosítja, egy internetszolgáltatás, valamint egy vállalati oldalon működő IT-infrastruktúra.

 

„Az internet-, fájl/alkalmazásszerver, a router, a telefonközpont – amely SIM-hosztinggal is kiegészíthető –, valamint a munkaállomások nagykapacitású hardvereken, virtualizált környezetben futnak. Mindezek eléréséhez magas rendelkezésre állású bérelt vonali internetelérést biztosítunk, amelyet egy tartalékvonallal teszünk még biztonságosabbá. A munkatársak pedig akár az irodából, akár távoli felhasználóként laptopról, tabletről vagy az általunk fejlesztett vékony kliensről érhetik el a rendszert” – mutatta be a modell felépítését Farmosi Attila.

 

 

Vékonykliens 

 

Vagyis nem egy platformfüggő megoldásról van szó: mindegy, hogy milyen eszközről dolgozunk, mindegyiket bekapcsolhatjuk a rendszerbe. A sajtóreggeli keretében egy demó előadást is láthattunk, ahol élőben kísérhettük végig, ahogy egy Android táblagépen és egy iPaden futott a Windows 7 operációs rendszer. Vagyis legyen szó bármilyen típusú eszközről, nem jelent akadályt – még az operációs rendszer sem.

 

Farmosi Attila azt is hozzátette, hogy otthon is el tudná képzelni a rendszer működését. Példaként említette, hogy valaki mondjuk az okostévéjén keresztül szeretne a céges hálózatba bekapcsolódni: a vékonykliens segítségével mindez nem jelent gondot: persze azért egy vezeték nélküli egér és billentyűzet nem árt.

 

Felmerült az adatbiztonság kérdése is, ahogy az manapság szinte megkerülhetetlen minden innovatív megoldással kapcsolatban. Az adatok biztonságáról az ACE Telecom gondoskodik, valamint a hardverkörnyezet folyamatos működése miatt sem kell aggódnunk: ezt is kézben tartják. Ha pedig meghibásodna a vékonykliens, adataink nem kerülnek veszélybe. Az eszköz könnyedén cserélhető, hiszen mindegyiken ugyanolyan típusú Linux operációs rendszer fut, az adatok pedig a felhőben tárolódnak.

 

Már rövidtávon is költségmegtakarítást idéz elő, méghozzá akár 30%-ot is spórolhatunk egy hagyományos megoldáshoz képest. És ami még vonzóvá teszi, hogy nem kell egyszerre beruházni rá, lépcsőzetesen is bevezethető: az egyes elemek, szolgáltatások önmagukban is igénybe vehetők. Emellett a kapacitásokat bármikor átméretezhetjük.

 

A cégeknek többé nem kell beruházási, karbantartási és amortizációs költségekkel számolni. „Az új modellünkben elérhető szolgáltatásokkal azt a lehetőséget kínáljuk a vállalatoknak, hogy a már szükségessé vált fejlesztéseket beruházás nélkül hajtsák végre. Ezzel együtt pedig egy, a kor kihívásaira választ adó infokommunikációs modellt vezessenek be” – tette hozzá Farmosi Attila.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09