Lányokat csábított az Ericsson

forrás: Prím Online, 2013. április 26. 12:07

A nők számára hazánkban ma még kevéssé megszokott  területeken, így a mérnöki pályán való karrierépítésre bíztatja a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napja rendezvénysorozat az arra indíttatást érző fiatal lányokat. Az Ericsson, Magyarország legnagyobb (1200 mérnököt foglakoztató) K+F Közponjában közel 30  pályaválasztás előtt álló gimnazista lányt fogadott és bemutatta nekik, hogy az IKT szektorban is sok kreatív munkaerőre van szükség, ahol a nők is nagyszerű karriert építhetnek. Az április 25-én megrendezett program jól illik az Ericsson sokszínűségi  programjába, amelynek egyik fő prioritása a nők arányának javítása a vállalati hierarchia minden szintjén.

Az Ericsson sokszínűségi (diverzitás) programjának két legfőbb eleme közül az első a felső vezetői réteg összetételének alakítása különböző hátterű, nemzetiségű kollégákkal, amely leképezi a vállalat 180 országban jelen levő világát. A  sokszínűség másik fókusza a női munkatársak arányának javítása a vállalati hierarchia minden szintjén. Az IKT szektor Európában, így hazánkban is férfiak által dominált, így komoly kihívás a nők reprezentáltságának növelése. 


Az Ericsson arra törekszik, hogy ki is használja a sokszínűségben rejlő előnyöket. A munkaerő változatossága növeli a csapat teljesítményt és pozitívan befolyásolja a vásárlói elégedettséget is, ugyanis az értékek különbözősége révén a munkahely is hozzájárul az üzlet sikeréhez, optimalizálva a munkaerő szerteágazó képességeit.


A vállalat 110 000 munkatársának jelenleg majdnem negyede nőkből áll, amely különösen jelentős, ha ezt összevetjük az iparágban lévő, jóval 20% alatti eredménnyel.  Az Ericssonban a menedzseri pozíciók 20%-át is nők töltik be, és a felsővezetők 12%-a is hölgy. A tervek szerint 2020-ra az Ericssonnál a női dolgozók aránya az összlétszámban eléri a 30%-ot.


A mérnök-informatikai iparág Magyarországon még határozottabban „macho”, férfiközpontú. Bár a felvi.hu adatai szerint a műszaki képzések országosan igen népszerűek - 2011-ben közel 3500-an jelentkeztek  a mérnök informatika alapszakra – az ilyen jellegű szakok továbbra is erősen maszkulinok, az említett alapszakon például a jelentkezők csupán 6% volt nő, miközben a felsőoktatásban jelentős többségben van a gyengébbik nem. Az Ericsson Magyarország K+F Központja dolgozóinak mintegy 10% hölgy. A menedzseri pozíciókban dolgozók aránya ennél is nagyobb: 13% a középvezetők esetében.

Az Ericsson Magyarország egyik kulcspozícióban levő vezetője, a Kutatás-Fejlesztési Központ igazgatója is a gyengébbik nem képviselője. Charlotte Karlsson a téma fontosságáról így nyilatkozott: „Úgy gondolom, nincsen csak férfiaknak való iparág, minden csak a szakértelmen, az eltökéltségen és az ambíción múlik. Ugyanakkor sajnos sok hölgy fél attól, hogy olyan szektorban dolgozzon, ahol ennyire sok a férfi munkatárs, holott ez sok esetben még előnyt is jelent. Egy ilyen férfiak által dominált világban egy nő mindenhol kiemelt figyelmet kap és ha megragadja az esélyt, akkor sokkal jobban kitűnhet a tehetségével.”
 

Kulcsszavak: nők karrier Ericsson

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05