Három debreceni informatikus szállhat harcba az EuroSkills-en

forrás: Prím Online, 2013. május 13. 14:38

A HTTP Alapítvány nidén is a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezte meg a „szakmák Európa bajnokságának” magyarországi válogatóversenyét, fiatal hálózati informatikus szakemberekből álló háromfős csapatok számára. A tét ezúttal az volt, hogy melyik csapat képviselheti majd Magyarországot a 4. alkalommal megrendezendő EuroSkills-en, az informatikai rendszergazda szakmában.

Az EuroSkills-ről
A kétévenként megrendezett EuroSkills (www.euroskills.org) Európa legjelentősebb szakmai versenye. A megmérettetésen kontinensünk legjobb fiatal szakemberei vetélkednek negyvennél is több szakmai területen. A soron következő EuroSkills 2014 a franciaországi Lille-ben lesz, október 1-5. között, több mint 30 ország közel 500 versenyzőjének részvételével.

A magyar informatikusok Európa élvonalát képviselik

A magyar informatikusok már a korábbi években is sikeresek voltak az EuroSkills-en, de a legkiemelkedőbb eredmény a 2012-es belgiumi versenyen született. A magyarországi selejtező győztes csapata bebizonyította, hogy tehetségük és felkészültségük alapján a fiatal magyar informatikusoknak helye van az európai elitben. A három debreceni fiatalember – Csőke János, Kreszán Kristóf Dáriusz és Zeke Sándor – mindenkit maga mögé utasítva szerezte meg az aranyérmet



Az EuroSkills 2014 magyarországi válogató
A mostani válogatóra a korábbi gyakorlathoz képest egy évvel korábban került sor, így a győztes csapatnak 12 hónappal hosszabb ideje lesz felkészülni az európai döntőre. Az informatikai rendszergazda szakmában közel száz csapat, azaz majdnem háromszáz fiatal szakember vágott neki a márciusi első fordulónak, ahol online teszteket és hálózati szimulációs feladatokat kellett megoldaniuk. Ebből a fordulóból a hat legeredményesebb csapat jutott tovább.


A háromnapos döntőt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Szakma Sztár” versenyének keretében rendezték meg 2013. április 24-26. között, a Hungexpo G pavilonjában. Az rendezvény közel tizenötezer látogatót fogadott a két versenynap során. Az esemény kiemelt jelentőségét bizonyítja, hogy a megnyitón részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki később az informatikai versenyterületet is meglátogatta. A finálé keretében – a franciaországi versenyhez hasonlóan – egy képzeletbeli cég hálózatának megtervezése, megépítése, valamint a mindennapi működésében felmerülő valós informatikai problémák megoldása volt a feladat.
A döntő résztvevői értékes nyereményekkel térhettek haza. A válogató verseny győztese a Pető Roland, Bora László és, Varga Ákos alkotta debreceni FiberPower csapat lett. Ők a döntőt követő tizennyolc hónapos felkészülés után Magyarországot képviselve mérkőzhetnek majd meg Európa legjobbjaival.


„Egy nagyon kemény és kiélezett versenyen harcolták ki a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola diákjai, hogy ott lehessenek Lille-ben. A versenyen nyújtott kiváló teljesítményük alapján minden remény megvan rá, hogy ők is hasonlóan eredményesen szerepeljenek majd, mint az előző válogatott. Ehhez azonban még nagyon sokat kell együtt dolgoznunk. Ez a mostani verseny is bizonyította, hogy az iparág kiemelkedő szereplői elkötelezettek a tehetséggondozás mellett. Közös érdekünk, hogy évről évre minél több motivált és jól felkészült fiatal informatikus jelenjen meg a munkaerőpiacon.” – mondta Sisák Zoltán, a versenyt szervező HTTP Alapítvány kuratóriumának elnöke.


További információ a versenyről: http://es2014.netskills.hu

Kulcsszavak: informatikus verseny

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09