Új utakon a spammerek

forrás: Prím Online, 2013. május 19. 09:16

2013 első negyedévéről elmondható, hogy a spammerek változtattak a technikájukon, de visszavettek az aktivitásból. Az egykoron népszerű régi módszer ismét felbukkant, az úgynevezett „white text”. Ez a trükk véletlenszerű szövegdarabokat foglal magába, amelyeket különböző hivatkozásokon vagy szövegek között helyeznek el hasonló színnel ellátva mint az eredeti oldal tartalma. Ennek köszönhetően szinte felismerhetetlenek a „láthatatlan szövegek”, amelyek a hirdetések sorai között bújnak meg, ahol a szűrők nem tudják azonosítani, ennek köszönhetően tovább nehezítve az azonosítást.

Ezen kívül a spammerek más lehetőségekkel is kikerülhetik a szűrőket és a jogi következményeket. A rosszindulatú link valós nevét és tartalmát két legális metódussal is leleplezhetik. Először is ott van a Yahoo URL- rövidítő alkalmazása, amelynek segítségével teljesen elfedhetjük a link valós elnevezését, amelyet utána a Google Translate segítségével feldolgozhatunk. Mivel a Google szolgáltatása képes lefordítani a weboldalakat a felhasználó által megadott linkre, amelyet később saját linkként lefordít. A Google Translate és a Yahoo URL közös kombinációjának alkalmazása hozzájárul a „hitelességhez”, amelynek köszönhetően könnyen becsaphatják embereik ezreit.

A felmérésből kiderül, hogy továbbra is Kína (24,3%), az Egyesült Államok (17,7%) a legaktívabb spam forgalmazók. Meglepő módon Dél-Korea a harmadik helyet szerezte meg közel 10 százalékkal. Továbbá érdekes tendencia, hogy míg a Kínából származó spamek Ázsiát célozták, addig a Dél-Korea területén kiküldött spameket főleg Európának szánták.

„Ami a kéretlen leveleket illeti, 2013 első negyedéve hónapról hónapra ingadozott, de elmondhatjuk, hogy átlagosan nem változott sokat az előző negyedévhez képest. A jövőre vonatkozóan, úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi levélszemét szint kismértékben ugyan, de növekedni fog. A spammerek folyamatosan próbálják felhívni magukra a felhasználók figyelmét, amelynek a legjobb eszköze egy jól megfogalmazott e-mail. Mindenképpen felszeretném hívni a felhasználók figyelmét, hogy ne kövessék az ismeretlen e-mailek által hirdetett linkeket, még abban az esetben sem, ha a feladó neve ismerősnek tűnik.” - mondta Tatyana Scherbakova, a Kaspersky Lab vezető spam elemzője.


A spam riport teljes verziója elérhető a következő linken:  securelist.com
 

Kulcsszavak: Kaspersky Lab spam security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50