A jövő múltja

Kiállítás, konferencia, könyv…és Neumann János, vagyis „a marslakó lánya” Magyarországon

forrás: Prím Online, 2013. május 30. 15:51

Június 25-én lesz Szegeden a „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia, ahol az Informatika Történeti Kiállítást kiegészítve, a teljes informatika történeti anyagot nyilvánosságra hozzák, most először.

A földtörténet legrövidebb időszámítása az IT-eszközök fejlődésének néhány évtizede. Ennyi idő alatt lett a több tonnás gépszörnyetegből laptop, a lyukkártyából érintőképernyő és a telefonközpontból 4G. Ezt az elképesztő tempójú fejlődést és a máshol még nem látott Neumann-ereklyéket mutatja be a szegedi Informatika Történeti Kiállítás, amit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság talált ki és rakott össze.  A teljes anyagot 2013. június 25-én egy különleges, „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia keretében most először hozza nyilvánosságra.

 

A konferencia díszvendége Marina von Neumann Whitman közgazdász, volt washingtoni kormányzati tanácsadó, Neumann János lánya lesz, aki most másodszor jár Magyarországon. Előadásában többek között bemutatja - és a szünetekben dedikálja - „A marslakó lánya” című könyvét, amely a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról  szól. Arról, hogy miként éli meg egy zseni lánya apja elvárásait, és hogyan valósítja meg önmagát kiemelkedő gazdasági szakemberként.

 

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az előadók között van  Kroó Norbert, az akadémia volt alelnöke, Veres Zsolt, az IBM igazgatója, Kutor László, az Óbudai Egyetem docense, az NJSZT Informatika-történeti Fórumának elnöke, Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanára és az információs társadalom kutatója; valamint egy kerekasztal-beszélgetésen néhány meghatározó gazdasági makro-elemző: Szalay-Berzeviczy Attila, Sarkadi Szabó Kornél és Barcza György. Ők azt a témát járják körbe, hogy hogyan kezelhetők az IT-eszközök majdnem fénysebességű fejlődése miatti globális pánikreakciók, hogyan csökkenthető a hatásuk

 

A jövő múltja – konferencia és kiállítás – 2013. június 25. 10:00-16:00-ig, Szeged, Kálvária Sgt. 23. Regisztrálni ajovomultja.hu, illetve az njszt.hu oldalakon lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09