Támogatja a szakma a kormány IT biztonsági törekvéseit

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 6. 10:31

Együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával biztosították támogatásukról a kormányzat informatikai biztonsági törekvéseit az IT biztonsági szakmát képviselő legjelentősebb magyar szervezetek.

Az infokommunikációs ágazat szolgáltatásai a gazdaság egyik húzóágazataként a társadalom minden szintjén kifejtik áldásos hatásukat. Ezek a szolgáltatások azonban olyan személyes jellegű és érzékeny adatokat kezelnek, amelyek védelme már nem pusztán egyéni, hanem sokkal inkább társadalmi érdek - írja az MTI-hez eljuttatott közlemény.
 

Az információbiztonsággal foglalkozó szervezetek nagy örömmel fogadták az Országgyűlés által az adatok és kritikus infrastruktúrák védelmére elfogadott, az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságával foglalkozó törvényt.
 

A szándéknyilatkozat aláírói megállapodtak egyebek között abban, hogy szakértelmüket közös fellépéssel és együttműködéssel ennek szolgálatába állítják; szakmai kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok adta kereteken belül egyeztetnek; az információbiztonságot érintő kutatásokban, felmérésekben együttműködnek, eredményeiket a lehetőségeikhez mérten megosztják egymással; az IT biztonság témakörében megrendezett eseményeiken kölcsönösen megjelenési lehetőséget biztosítanak egymás számára, és szorgalmazzák egyéb, hasonló területen működő szakmai szervezetek csatlakozását a nyilatkozathoz.
 

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke a méltatta az érintett szervezetek egységes fellépését és személyes garanciát vállalt arra, hogy az IVSZ - a szövetség meghatározó tagjaként - a jövőben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a tagságában összpontosuló szakmai potenciált a kormányzattal együttműködve a hazai kibertér védelmének szolgálatába állítsa.
 

Szabolcs András, az ISACA Magyar Tagozatának elnöke az aláírási ceremónia házigazdájaként elmondta, hogy a szakmai szervezetek kezdeményezését nemzetközi szinten is kiemelkedőnek tartja, és mintaként fogja bemutatni az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) tagságának.
 

A szándéknyilatkozatot a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, az ISACA Magyarország Egyesület, az IVSZ ICT Security munkacsoport, a KIBEV Önkéntes Kibervédelmi Összefogás és a MISZK Számítástechnikai és Informatikai Szakbizottság képviselői írták alá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05