Titkos adatgyűjtés - Hongkongi és szárazföldi kínai IP-címek a megfigyeltek listáján

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 14. 15:47

Az amerikai hírszerzés hongkongi és szárazföldi kínai célpontjaira vonatkozó megfigyeléseket dokumentáló iratokból közölt részleteket pénteken a South China Morning Post című hongkongi lap, amely Edward Snowdentől, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójától kapta meg azokat.

Az amerikai informatikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja hozta nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány PRISM kódnevű programjával szerte a világon figyelemmel követi állampolgárok telefonos és internetes kommunikációját.
 

A hongkongi adatgyűjtés részletes kivonata, amelyet független forrásból nem tudtak hitelesíttetni, dátumokat és hongkongi, valamint szárazföldi kínai IP-címeket tartalmaz négy évre vonatkozóan. Az NSA-dokumentumok több más részlet mellett arra is választ adnak, hogy a számítógépes betörési kísérlet sikeres volt-e. A példákból a South China Morning Post arra a megállapításra jutott, hogy "a hongkongi számítógépek elleni titkos és törvénytelen behatolási kísérletek 75 százalékban sikeresek voltak". A rendelkezésre álló adatok csupán polgári személyek gépeire vonatkoznak, nincs köztük katonai célpont.
 

Snowden állítása szerint nem tudja, hogy ezeken a gépeken mit kerestek, csupán azt kifogásolta, hogy az effajta technikai eszközökkel történő, engedély nélküli kapcsolatteremtés civil számítógépekkel, "törvénysértő és erkölcsileg megkérdőjelezhető". Snowden korábban már közölte, hogy az egyik hongkongi célpont az az egyetem, ahol a városi internetforgalmát bonyolító szerverek központja is található. Az egyetem szóvivője csütörtökön azt állította, hogy nem fedezték fel támadás nyomát a gerinchálózaton.
 

Az elsődleges probléma Hongkong és a szárazföldi Kína számára az kell hogy legyen, hogy az NSA illegálisan jut magánszemélyek tízmillióinak kommunikációs adataihoz, és a törvénysértésre az egyének nem is gyanakodnak - nyilatkozott Snowden. Hozzátette: "egyszerűen mindent ellopnak, és aztán kedvükre kereshetnek benne, aszerint, hogy mi érdekli őket".
 

Edward Snowden ellen hazájában már bűnügyi nyomozást indítottak, aminek következménye lesz kiadatásának kérelme a hongkongi kormányzattól. Az amerikai férfi további sorsát befolyásoló jogi keretek feltérképezésével a hongkongi média rendszeresen foglalkozik, de ügyében hivatalos állásfoglalás a helyi kormányzat vagy Peking részéről még nem hangzott el.
 

Szombatra több szervezet is közös szimpátiatüntetést szervez az Egyesült Államok konzulátusa elé, ahol szinte folyamatosan demonstrálnak a hongkongiak. Transzparenseiken szégyenletesnek nevezik az amerikai kormány tettét, az emberi jogok megsértésének befejezésére szólítanak fel és Snowden képét a magasba emelve követlenek neki védelmet.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05