Oroszországban augusztustól megakadályozzák a hozzáférést az internetes kalózoldalakhoz

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 22. 12:19

Oroszországban augusztustól megakadályozzák a hozzáférést a filmek és videofelvételek letöltésére szolgáló internetes kalózoldalakhoz - erről döntött pénteken a törvényhozó testület alsóháza.

A duma nagy többséggel, 337 szavazattal rögtön második és harmadik, azaz végső olvasásban is elfogadta a jogszabályt, amelyet mindössze két hete terjesztettek be együttesen a kormánypárti és az ellenzéki képviselőcsoportok. Csak a Zsirinovszkij-féle liberális demokraták nem csatlakoztak a törvényjavaslathoz.
 

Az orosz törvény a felhasználókat nem bünteti, csak azoknak az internetszolgáltatóknak, illetve a szolgáltatásban közreműködőknek a felelősségre vonását írja elő, amelyek révén a különböző internetes kalózoldalakon illegálisan elhelyezik a filmeket és filmsorozatokat. Egyúttal bünteti ezeket a kalózoldalakat, és elrendeli azok blokkolását.
 

Az internetes cégek élénken tiltakoztak a törvény elfogadása ellen, mivel azt üzletük oroszországi fejlesztésére nézve veszélyesnek tartják. Az egyik legnépszerűbb orosz kereső program, a Yandex munkatársai szerint a törvény nem az internetes kalózkodás, hanem az Internet működésének logikája ellen hat, és mindenkire csapást mér, vagyis nem csak a számítógépes világháló használóira és a különböző szolgáltatókra, hanem a szerzői jogok tulajdonosaira is. 
 

A Yandexen kívül a Google és a Mail.ru csoport is bírálta az internetes kalózkodás megakadályozására hozott orosz törvényt. Kifogásolják, hogy a jogszabályt az internetes üzletág megkérdezése nélkül hozták.
 

A törvény szerint a moszkvai városi bíróság dönt minden egyes vitás kérdésben. Ráadásul a filmek szerzői jogainak a tulajdonosai még a döntés előtt zároltathatják azt az oldalt az interneten, amelyen illegálisan helyeztek el valamely filmet és amelyről azt az internetes oldal tulajdonosa nem hajlandó eltávolítani.
 

A törvény első változata szerint minden internetes tartalomra kiterjedt volna a szerzői jog védelme. A zenei felvételek és más anyagok illegális elhelyezése elleni szabályozás előkészítését őszre halasztotta az orosz parlament. 
 

Oroszország 18 év után tavaly lett a Kereskedelmi Világszervezet teljes jogú tagja (WTO), azóta fokozottabban lép fel az internetes kalózkodás ellen.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05