A kicsik is a Facebookon lógnak

Czipperer Dia, 2013. július 5. 11:39

Bár a Facebook adatvédelmi szabályai tiltják, hogy 13 év alatti fiatalok regisztráljanak az oldalra, a G Data felmérése szerint úgy tűnik, ez mégsem tántorítja el őket attól, hogy hamis profillal legyenek jelen a közösségi oldalon.

Szabályzat ide vagy oda, már az egészen kicsik is facebookoznak. Igaz, nem a saját korukat adják meg a regisztrációkor, de a felmérés világosan rámutatott arra, hogy könnyű kijátszani ezt az adatvédelmi megoldást.

 

A G Data reprezentatív felmérésében ezer magyar internethasználót kérdeztek meg arról, a velük egy háztartásban élő 13 év alatti fiatalok használják-e a közösségi oldalt. A választ a fentiekhez mérve, azt hiszem egyértelmű: az eredmények szerint az internetező háztartásokban élő 13 év alatti gyermekek 22%-a regisztrált már, 4%-ról pedig nem tudják, használják-e.

 

„Fontos, hogy a szülők ugyanúgy szabályozzák a gyermekük internetezési szokásait, ahogyan más tevékenységeit is szabályozzák, és ugyanúgy tanítsák meg neki a közösségi portálok használatát, mint ahogy biciklizni is megtanítják” – figyelmeztet az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

 

A veszélyforrások tárháza pedig igen széles. Egy olyan rétegről beszélünk, akik még nincsenek tisztában azzal, milyen veszélyek leselkednek rájuk, hogyan is működik a közösségi háló. Könnyen eshetnek adathalászok csapdájába, belefuthatnak csalókba (hamis profilok révén). Olyan egyszerű a virtuális térben ismerkedni. Sokan fel sem mérik a helyzet súlyát, hogy a való életben sem „szabad” idegenekkel szóba állni, és nem szabad kitárulkozni mások előtt.

 

Emellett ott van még a kortársak rosszindulata is. Az elektronikus zaklatás (angol nevén cyberbullying) során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül csúfolódnak kortársai, vagy fenyegetik a gyereket. A leghírhedtebb ilyen eset Megan Meier története, mely a tinédzser lány öngyilkosságával végződött.

 

Betartandó szabályok (G Data)

 

1. A G Data vírusirtócég szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb, ha a kisgyermeket nem hagyjuk egyedül internetezés közben, hanem a közösségi térben, a nappaliban helyezzük el a számítógépet, amit használhat. Így könnyen észrevehető, ha valami felzaklatja.

 

2. Az internetes kártevők elkerülése érdekében szerencsés, ha a gyerek nem ugyanazt a gépet használja, amiről aztán a szülő a bankolást is intézi, de ha csak egy számítógép van a háztartásban, akkor hozzunk létre a gyerek számára egy nem rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot.

 

3. Emellett fontos, hogy frissített vírusirtó fusson a gépen, és érdemes megfontolni a szülői felügyelet funkciók használatát, melyek segítségével korlátozható a felkereshető weboldalak köre, vagy akár a számítógép használati ideje.

 

4. A Facebook kapcsán a gyereknek el kell magyarázni, hogy ne töltsön fel magáról vagy a családjáról képeket a szülő jóváhagyása nélkül, hogy ne kattintson olyan üzenetekre, melyeket nem ért, és hogy a virtuális világban se álljon szóba ismeretlenekkel – azaz ne jelöljön vissza olyan személyeket, akiket nem ismer személyesen.

 

5. Amennyiben valaki szeretne a Facebook felé egy 13 év alatti felhasználót jelenteni, ezt a közösségi portál űrlapján megteheti. Ilyen esetben amennyiben a Facebook moderátorai úgy találják, hogy a profil egy 13. életévét nem betöltött gyerekhez tartozni, törölni fogják azt.

 

6. Arra azonban – az Európai Unió új adatvédelmi rendelkezéseinek bevezetéséig – még nincs mód, hogy csupán azért töröljünk egy adatot, mert az hozzánk vagy gyermekünkhöz kötődik. A G Data szakértője szerint ebben az esetben a leghatékonyabb más jogokkal érvelni: például ha a gyermek olyan fotót vagy videót töltött fel, amit mi készítettünk róla, akkor élhetünk szerzői jogunkkal, és levetethetjük a képet a Facebookról.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05