A következő generációs Intel Xeon Phi „Knights Landing” társprocesszor teljesítménye 3+TFLOPS

Széll Zoltán, 2013. július 6. 13:26

Egy, a web-en kiszivárgott Intel-prezentáció szerint az Intel a következő generációs Xeon Phi (kódneve: Knights Landing) társprocesszort 2014 végén (november), vagy 2015 első felében jelenti be. A lapka gyártásához 14nm-es gyártástechnológiát használnak és kapható lesz PCIe társprocesszorként vagy CPU formában. A KNL társprocesszor támogatja az új AVX 3.1 utasításokat, tartalmaz DDR4 memóriavezérlőt, tokba integrált nagy sebességű memóriát, valamint számos egyéb újítást.

A Xeon Phi „Knights Landing” talán legfontosabb jellemzője a nagy – több mint 3TFLOPS (kétszeres pontosságú) – teljesítmény és a 14-16 GFLOPS/w energiahatékonyság. A jelenleg használt Knights Corner lapkák teljesítménye 1,01TFLOPS-1,2TFLOPS (DP=kétszeres pontosságú), míg energiahatékonysága 4-6GFLOPS/w. A Knights Landing 1,5-2 év múlva lesz kapható és hatékonysága messze felülmúlja az Nvidia Kepler GPU-ét (5,7GFLOPS/w, DP), míg a következő generációs Maxwell (a KNL közvetlen versenytársa) GPU lapkáéhoz hasonló (8-16GFLOPS/w) lesz.


 A „Knights Landing” kódnevű társprocesszor az Intel MIC architektúra alapú termékek következő generációja. amely kapható lesz társprocesszorként és host processzorként (CPU). A lapkák 14nm-es gyártástechnológiával készülnek, melynek jellemzője a második generációs háromkapus tranzisztor.


 A PCIe kártya-alapú „Knights Landing” társprocesszor kezeli a rendszer Intel Xeon processzorok „átküldött” munkáit és támogat egy továbbfejlesztési utat a társprocesszorok jelenlegi generációjához. A KNL közvetlenül üzembe-helyezhető lesz az alaplapi csatlakozóaljzatban is. A CPU-ként funkcionáló változat megengedi a következő nagy ugrást számítási sűrűségben és teljesítmény/watt mutatóban. A lapka egy időben kezeli az elsődleges processzor és a speciális társprocesszor munkákat. Mikor a „Knights Landing” CPU-ként használt, képes kiküszöbölni a PCIe határfelületen át történő adatátvitel bonyolult programozását, mely a mai társprocesszoroknál minden esetben szükséges, ami a programozóknak többletmunkát jelent.
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09