Az Intel felfedte a „Bay Trail” SoC specifikációját

Széll Zoltán, 2013. július 7. 14:49

Ismertté vált a következő generációs Intel Atom SoC (system-on-chips = rendszer egy lapkán) „Bay Trail” platform specifikációjának első hulláma, melyet Kínában publikáltak. Amint az várható volt az új termékek kevesebb energiát igényelnek, mint elődjeik. Ezek a lapkák elsősorban olcsó és alacsony energiaigényű noteszgépekben használhatók. A platformon három új márkanév jelenik meg: ezek a Bay Trail, a Pentium és a Celeron. Az Intel Pentium és Celeron márkanéven is kínál majd a Silvermont architektúrán alapuló Atom processzorokat.

Egy korábbi bejelentés szerint az asztali orientációjú Celeron és Pentium processzorok széles választéka lesz kapható 2- és 4 maggal, magasabb órajellel, nagy teljesítményű grafikus géppel és 10W (TDP) hőtermeléssel. Ezzel ellentétben a most bemutatott Pentium és Celeron lapkák az olcsó és alacsony energiaigényű noteszgépekhez és átalakítható masinákhoz használhatók különböző szintű teljesítménnyel és energia-felvétellel (4,5W-7,5W). A termékek közül némelyik 2,5W (SDP) energia-felvétellel rendelkezik. Az ipari alkalmazásokhoz Atom márkanéven forgalomba kerülő SoC lapkák 1-, 2- vagy 4 magot tartalmaznak és 5W-10W (TDP) energiát igényelnek.
 

Az Intel Atom „Bay Trail” processzorok ismert jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze:



Az új Intel Atom, Celeron és Pentium processzorok asztali PC-khez, hordozható masinákhoz és ipari alkalmazásokhoz a Silvermont mikró-architektúrán alapulnak és az év második felében kerülnek bevezetésre.


Silvermont: Következő generációs mikró-architektúra


A Silvermont szolgál alapul az új alacsony energiaigényű 22nm-es termékekhez, melyek valamikor az év második felében érkeznek. A teljesítmény-per-watt növekmény az új mikró-architektúrával, jelentős különbséget enged meg teljesítményben és gyorsaságban az új termékek köré épített számítógépekben. Az Intel Silvermont mikró-architektúrát az Intel 22nm-es SoC technológiához (háromkapus tranzisztorokkal) tervezte és optimalizálta. Az új termékek megkapják az iparvezető technológia minden előnyét, amely jelentős teljesítménynövekedést és növelt energiahatékonyságot támogat.

 

A Silvermont mikró-architektúra fontosabb jellemzői:


-    Az új out-of-order (ooo) – az utasításokat az eredeti sorrendtől eltérően végrehajtó – gép nagy egyszálú teljesítményt enged meg.
-    Az új többmagos és rendszer kapcsoló-architektúra 8 magig méretezhető és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé a magasabb sávszélességhez, az alacsonyabb késleltetéshez és a nagyobb hatásfok az „ooo” (out-of-order) hatékonyabb támogatásához egy sokkal kiegyensúlyozottabb és válaszképes rendszerhez.
-    Az új IA utasítások és technológiák megnövelt teljesítményt, valamint virtualizációs és biztonsági felügyeleti képességeket hoznak a termékek széles választékának támogatásához. Ezek az utasítások támogatják a 64-bites architektúrát és az IA szoftverek széles installált bázisát.
-    A növelt energiafelügyeleti képességek egy új intelligens burst technológiát tartalmaznak alacsony energiájú „C” állapotokkal és a működés széles dinamikus tartományával, amely az Intel 3D tranzisztorok minden előnyét megkapja. Az Intel „Burst” technológia 2.0 támogatást nyújt az egy- és többmagos rendszerek működéséhez és nagy méretezhetőséget biztosít az energiafelhasználás hatékonyságának növeléséhez.


URL: www.xbitlabs.com
             
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50