Az Intel Haswell-X Xeon EP processzor 2014 közepén érkezik

Széll Zoltán, 2013. július 13. 09:58

Az Intelnek számos félvezető gyára, valamint kutató és tervező egysége van Dél-kelet Ázsiában, többek között Malajziában, ahol több Haswell magot terveztek. A lapkagyártó óriásnak hatalmas CPU és SoC tervező erőforrásai vannak itt, néhány „rock sztár” népszerűségű mérnökkel, akiket az Intel nagy belső projektekhez hív. Az egyik itteni laboratóriumban már hitelesítik és tesztelik következő generációs Atom és Core processzorokat. Bonyolult mérőeszközökkel, valamint PC benchmarkok – Sandrához és 3D Mark-hoz hasonló - futtatásával mérik teljesítményüket.

Egy okos masina nagy, a jelenleg használt „Socket 2011”-hez hasonló tokokat ’HSW EP’ felirattal lát el, majd ezeket gyorsan a tesztelő gép csatlakozójába dugaszolja, amely aktuálisan két csatlakozóaljzatot tartalmaz a kétprocesszoros konfigurációhoz. Ezek közül azonban mindig csak az egyik aktív.

 

Ennek a munkafolyamatnak a befejezése után a Haswell-X EP processzorokat a csatlakozóaljzatokat tartalmazó tesztalaplapba dugaszolják. Ez a „Socket 2011-3” Haswell EP vagy Xeon E5 v3 processzor 14 magot és 35MB L3 gyorsító-tárat tartalmaz, teljesítménye 700 GFLOPS DP FP (kétszeres pontosságú lebegőpontos) per csatlakozóaljzat. A CPU lapkára integrált memóriavezérlő DDR4-2133 memóriát kezel, az integrált QPI csatornák maximális sebessége 9,6 GT/s.


Azonban ezekre a lapkákra még egy évet várni kell, előbb – még ebben a negyedévben - az Ivy Bridge EP processzorok érkeznek maximum 12 maggal. Az Intelnél azonban már látják, hogy a Haswell Xeon processzorok készen – QS fokozatban – vannak. Ha minden „OK”, akkor a kiválasztott „privilegizált” partnerek megkapják ezeket és még az év vége előtt dolgozhatnak a náluk kifejlesztett alaplapokban.


Forrás: vr-zone.com


 

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50