Microsoft CityNext: városfejlesztés XXI. századi módszerekkel

forrás: Prím Online, 2013. július 18. 13:00

A Microsoft bejelentette a City Next nevű nemzetközi kezdeményezését. A CityNext révén a városok egy új szintre léphetnek azáltal, hogy kihasználják a Microsoft már széles körben ismert lakossági és üzleti szoftvereit, eszközeit, szolgáltatásait és sikeres oktatási, közösségi programjait.

A fejlesztésnek eme új korszakával a városok rugalmasabb felhő szolgáltatásokat, az ott dolgozók pedig vállalati szintű szolgáltatásokat és alkalmazásokat használhatnak. A fejlesztés lehetővé teszi a gondtalan információáramlást az önkormányzatok és a kormányzat, valamint a vállalatok és a polgárok között, emellett pedi a városok erőforrásaik nagyobb részét fordíthatják a közösségek támogatására.

 

 

A CityNext a partneri megoldások, eszközök és szolgáltatások olyan ötvözete, amely képes modernizálni egy város számos területét:



·  Energia és víz

·  Építészet, tervezés és infrastruktúra

·  Közlekedés

·  Közbiztonság és igazságszolgáltatás

·  Turizmus, rekreáció és kultúra

·  Oktatás

·  Egészségügy és szociális szolgáltatás

·  Kormányzati adminisztráció

 

A digitális alapú fejlesztéseiről régóta ismert Barcelona, amely a CityNext program tagja,  sikeresen beépítette a felhő és adat szolgáltatásokat, valamint alkalmazásokat adminisztrációs rendszerébe, így hatékonyabban tud kapcsolatba lépni lakosaival, és az általa szolgáltatott információk könnyebben hozzáférhetők. A katalán metropolisz a Microsoft és CityNext partnerként ismert BISmart-tal együttműködve indította el az OpenData BCN-t, amely a Windows Azure-ra építve a várossal kapcsolatos adatok (a népsűrűségtől a munkanélküliségig) ezreit gyűjti össze egyetlen platformra. Az adatok ráadásul szabadon hozzáférhetők: a polgárok letölthetik a bigov Better City Indicators alkalmazástt a Windows Áruházból, amellyel valós időben követhetik ezen adatok változását. Ezáltal a barcelonaiaknak olyan információkhoz van hozzáférésük, amelyek segítségével könnyebben tudnak dönteni olyan kérdésekben, hogy hol érdemes vállalkozásba kezdeniük, vagy letelepedniük a családjukkal.

 

„Sok éven át dolgoztunk a Microsofttal, és tanúi voltunk a felhő technológia segítségével végrehajtott hatalmas, a kormányokat, vállalkozásokat és polgárokat átfogó fejlesztéseknek.” - mondta Xavier Trias, Barcelona polgármestere. „Továbbra is szorosan együtt fogunk dolgozni a vállalattal, és kihasználjuk az általuk nyújtott élvonalbeli technológiákat, szolgáltatásokat és programokat, amelyek élhetőbbé teszik Barcelonát, könnyebbé a munkavégzést és serkentik a turizmust.”

 

A Microsoft CityNext egy másik partnere a Socrata, egy felhő alapú szoftvereket fejlesztő cég, amely adat alapú kormányzati megoldásairól ismert. A Socrata által Windows Azure platformon létrehozott szolgáltatás révén a lakosok hozzáférhetnek városaik adataihoz mobilalkalmazáson, vagy az interneten keresztül, ezáltal pontos képet kaphatnak arról, hogyan teljesítenek vezetőik például az oktatás, az egészségügy, vagy a munkahelyteremtés területén. A városi vezetők valós időben tudnak a polgáraikkal kapcsolatba lépni, ezáltal a közösségi igényeket bele tudják építeni a döntéshozatali eljárásaikba, és válaszolni tudnak a közösség legsürgetőbb kérdéseire. A kormányok viszont felhasználhatják a szükséges adatokat és polgáraik visszajelzéseit a döntések meghozatalánál, így biztosítva nagyobb átláthatóságot és közösségi részvételt.

 

A Microsoft és a CityNext partnerei ezen az úton:



    Auckland, Új-Zéland                                                           
    Barcelona, Spanyolország
    Buenos Aires, Argentína
    Hainan tartomány, Kínai Népköztársaság
    Hamburg, Németország
    Manchester, Anglia
    Moszkva, Oroszország
    Philadelphia, Amerikai Egyesült Államok
    Zhengzhou, Kínai Népköztársaság

 

„Napjaink városai tudják, hogy olyan okosan koordinált és megtervezett beruházásokkal küzdhetnek meg a rájuk váró kihívásokkal, amelyek lehetővé teszik a különböző közigazgatási osztályok és szervezetek közötti együttműködést, jobban kihasználják a meglévő képességeket, a folyamatokba pedig bevonják a polgárokat.”- mondta Ruthbea Yesner Clarke, az IDC Smart Cities Strategies programjának igazgatója. Az IDC Smart City Maturity Model szerint már számos város egy 10-15 éves folyamat, az okos technológiai megoldások bevezetésének első fázisába lépett. A ’smart city’ kezdeményezések eredményeként ezek a települések több vállalkozás és polgárok számára lesznek vonzóak, így egy pezsgőbb városkép és egy versenyképesebb gazdaság jöhet létre.

 

„Egy modern önkormányzat életét ma már számos ponton áthatja az informatika. A belső munkaszervezéstől az intézményrendszer működtetésén át a polgárokkal való kapcsolattartásig nagyon sok olyan lehetőség adódik, amelyekben a technológia használata előrelépést jelenthet a szervezettség, vagy akár a profi megjelenés irányába. Az olyan, Windows Phone okostelefonokon, Windows 8 táblagépeken és számítógépeken elérhető alkalmazások segítségével, mint az ’Ügyintéző’ vagy az ’Önkormányzati turisztika’, a helyi szervezetek minden korábbinál közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a városban lakókkal vagy az oda látogatókkal” – tette hozzá Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05