Folyamatosan ellenőrzi a digitális vételi eszközöket az NMHH és az NFH

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 19. 09:51

Folyamatosan, együttműködve ellenőrzi a digitális televíziózáshoz szükséges berendezéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)A

Az elmúlt fél évben hibásan működő set-top-boxokat már nem találtak a szakemberek, csupán az azokhoz mellékelt tájékoztatás nem volt megfelelő az eszközök egy kis részénél - hangzott el a két hatóság csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Egyre nő a kereslet a digitális földfelszíni tévéadások vételére alkalmas eszközök iránt, miután az ország középső, tizennégy megyéjében kevesebb mint két hét múlva, augusztus 1-jétjől már csak digitálisan foghatóak a földfelszíni tévéadások - mondta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a hatósága az NFH-val együttműködésben fokozott figyelemmel ellenőrzi az úgynevezett set-top-boxokat. Mint mondta, az elmúlt félév során kétszáz ellenőrzést végeztek és csaknem hétezer eszközt vizsgáltak meg az NMHH szakemberei. Száz alkalommal boltokat kerestek fel, emellett pedig megvizsgálták a webáruházak gyakorlatát és az üzletek reklámkiadványait is. Kétszáz berendezésénél tapasztalták azt, hogy nem volt megfelelő a mellékelt tájékoztatás, erre figyelmeztették az üzleteket.
 

Hatósági rendelet szabályozza, milyen paramétereknek kell megfelelniük az árusítható berendezéseknek, a többi közt feliratozásra alkalmasnak kell lenniük, lehetővé kell tenniük az eredeti nyelvű televíziózást, kezelniük kell az elektronikus műsorújságot és a gyermekzár funkciót is - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: az NMHH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy olyan eszközöket válasszanak, amelyeken szerepel a felirat, amely szerint "az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére".
 

Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője figyelmeztetett, hogy senki ne vásároljon piacon vagy aluljáróban set-top-boxokat, kizárólag szaküzletekben. Hangsúlyozta: a készülékek jótállása csak itt érvényesíthető. Mint mondta, a 10 ezer forintnál drágább termékekre egyéves jótállást kell biztosítaniuk az üzleteknek, míg az ennél olcsóbbakra kétéveset. Három munkanapon belül a meghibásodás esetén azonnal ki kell cserélni a készüléket, a webáruházban vett terméket pedig nyolc napon belül indoklás nélkül is köteles visszavenni az eladó. A műszaki paraméterekről és a fogyasztóvédelmi szabályokról az nfh.hu valamint a digitalisatallas.hu oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

Zsuppán Attila hangsúlyozta azt is: a digitális földfelszíni tévézéshez nem kell feltétlenül új televíziót vásárolni, elegendő lehet egy jelátalakító készülék is. A set-top-boxok kiválasztása előtt érdemes felmérni a tévézési szokásokat, az ingyenesen fogható hét csatorna vételéhez ugyanis elegendő egy alapkészülék is, de aki a későbbiekben előfizetést szeretne váltani, esetleg felvenné, megállítaná és visszatekerné az adásokat, annak drágább modellre van szüksége.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05