Megabulik a Fesztiválköztársaság főterén

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 1. 11:20

A Sziget Fesztiválköztársaság koncert-epicentrumában, azaz a Nagyszínpadon idén – különböző okok miatt – lassan alakult ki a végső program, de most végre már kitisztult a kép. Újdonságként pedig minden napra esik valami szemet gyönyörködtető, azaz nem csak a színpadon történnek nagy dolgok, hanem előtte is.

„Ez az év kifejezetten problémás volt a nagyszínpados fellépők meghívását illetően” – nyilatkozta Gerendai Károly főszervező, hozzátéve, hogy idén is igyekeztek minden igényt kielégítő programot összeállítani, azonban javarészt időegyeztetési problémák miatt, a nagy sztárok közül sokan nem tudtak idén eljönni. „És az sem könnyítette a dolgunkat, hogy volt pár fellépő, aki már a lefixált időpontját mondta vissza az utolsó pillanatban” – tette hozzá.

Végül is összeállt a Nagyszínpad programja, ami idén már nem csak koncertélményt jelent, de látványos, lenyűgöző, izgalmas és lélegzetelállító vizuális élményt is nyújt, bevonva a Nagyszínpad előtti várhatóan többtízezres közönséget.

Hétfőn Cipő emléknappal indul a Nagyszínpad programja, ahol a nemrég elhunyt zenész legnagyobb slágereit idézve emlékeznek a hazai zenei élet legismertebb alakjai a Republic énekesére.


Kedden délutántól Csodaországgá válik a Sziget és a középpontjában koraeste az Egyesült Államokból érkező Firewater lép színpadra, a főműsoridőben pedig egy erre az alkalomra komponált, egyszeri és megismételhetetlen Quimby koncert lepi meg a rajongókat. Ez a nap persze még mást is tartogat: a világzenei helyszínen a Muzsikás ünnepli 40. születésnapját sztárvendégekkel, barátaikkal. Az Arénában pedig egy party-folyam teszi teljessé a napot. Este tíztől induló programban a színpadon Flux & Amanda, majd Kevin aka Fine Cut Bodies, később a Bingo Players, aztán Deniz Koyu végül Monstaz.


Szerdán elindul a fesztivál, a Nagyszínpadon elsőként a megkapó és elsöprő erejű brit énekes-slágergyáros Alex Clare, majd egy kiváló csapat egy fékezhetetlen énekesnővel, a Skunk Anansie. Őket követi a legendás német punk banda, a Die Ärzte és a főműsoridőben jön Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds. Ezen a napon 19 órakor, az átállás alatt 10.000 héliumos lufi repül majd egyszerre a magasba, mindenki ámulatára.


Csütörtökön, a Nagyszínpadon kezd a merészen szolid és visszafogottan extravagáns Regina Spektor, aztán jön a géppuskanyelvű brit rapper, Dizzee Rascal, akinek Goin' Crazy c. dala híresült el mostanában Robbie Williams előadásában.  Jön a kilencvenes évek közepe óta töretlenül népszerű Ska-P. Főkoncertként pedig napjaink legjobb brit koncertzenekara, a Biffy Clyro. Ezen a napon 10.000 nagy szélforgó perdül majd egyszerre a főtéren, és beindul a Szélforgó Party.


Pénteken az első az elegáns, stílusos, középtempós, pengeéles, Mystery Jets, majd az agyas-táncos dance punk, azaz a !!!. Utánuk a német dancehall-kollektíva, a Seeed. Ezen a napon itt zár a kilencvenes évek legnagyobb, legtöbbet idézett angol bandája, a legnagyobb fesztiválok headlinere, a Blur. És aznap is lesz megalátványosság, ezernyi 1,1 méter átmérőjű felfújt labda pattog ide-oda a közönség fölött a Nagy Strandlabda Partyn.


És itt is a hétvége. Szombaton első az elektronikus, metál és rock zenei elemekkel operáló Enter Shikari lesz, majd a rendkívül meggyőző produkciót nyújtó The Fratellis következik, ők az utolsó pillanatban mondtak igent a szervezőknek. Majd színpadon a megújuló poszt-punk mozgalom egyik legnagyszerűbb csapata, az Editors. Az estet aznap a kortárs könnyűzene egyik legtehetségesebb és legsokszínűbb előadójával, Mikával fejezzük be. Szombaton olyat láthatunk, míg addig soha: 30.000 zacskónyi, hipoallergén, tehát senkire nem ártalmas festékszínezékkel megfestett rizsliszt repül majd egyszerre a magasba, a szivárvány színeire színezve a Nagyszínpad előtti teret. Ez lesz a Nagy Color Party.

A fesztivál utolsó napján a korábban bejelentett, de koncertjét az utolsó pillanatban, az elhúzódó turné nem várt fizikai megterhelésére hivatkozva lemondó Azealia Banks helyett a francia Les Tambours du Bronx ütős kollektíva érkezik. Utánuk jön a pörgős bulit ígérő francia ska/reggae csapat a Babylon Circus, szintén az utolsó pillanatban igent mondva a szervezőknek. Őket követi a Franz Ferdinand, s amit ígérnek: fékezhetetlen indie rock'n'roll tempó, szédületes gitár graffiti keverések, mocskosul elegáns és elegánsan mocskos, őrült, küzdőtérre született dirty pop indulók.


Vasárnap este pedig jön a látványosságok látványossága, a lézer-, fény-, és pirotechnikai vibráló fénykavalkádot felvonultató és egy tűzijátékba csúcsosodó End Show, ami alá David Guetta szolgáltatja majd a muzsikát.
 

Kulcsszavak: Sziget fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50