Panasonic LUMIX GX7 – technológiai újdonságok klasszikus külsőben

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 5. 10:06

A Panasonic ma bejelentette, hogy megkezdi LUMIX DMC-GX7 márkajelű modellje forgalmazását. A kifejezetten elegáns megjelenésű, új készülék a LUMIX G digitális, tükör nélküli (DSLM), prémium kategóriás fényképezőgépek családjának legújabb tagja.

 A LUMIX DMC-GX7 azért tarthat számot a fotózás szerelmeseinek érdeklődésére, mert gyenge fényviszonyok mellett is kiváló képminőséget biztosít, és tág teret nyújt az egyéni kreativitás kibontakoztatására a manuálisan állítható kreatív vezérlők segítségével, és a világ első olyan DSLM fényképezőgépe, amely 90 fokban dönthető, beépített keresővel rendelkezik. Ez utóbbinak köszönhetően bármilyen látószögből tökéletes kép készíthető a géppel.

 

A LUMIX DMC-GX7 mind a minőség, mind pedig a dizájn tekintetében prémium kategóriás gépnek számít. A retró stílusú fényképezőgép az újonnan kifejlesztett 16 megapixeles digitális Live MOS szenzor és a Venus Engine képfeldolgozó elektronika kombinációjával kiváló képminőséget biztosít gyenge megvilágítás mellett is.

 

A LUMIX DMC-GX7 szárnyakat ad az egyéni kreativitásnak:

 

Kiváló képminőség:

 

· Zajszűrő szenzor (Low noise sensor): A LUMIX DMC-GX7 egy olyan újonnan kifejlesztett, 16 megapixeles digitális Live MOS szenzort tartalmaz, amely minimális képzaj mellett biztosít nagy felbontású képet.

 

· Nagyobb érzékenység és szélesebb dinamikatartomány: A LUMIX DMC-GX7 szenzora több fényt képes befogadni, mint más LUMIX modellek az optimalizált, kevesebb áramkört igénylő pixel architektúrának és a nagyobb fénybefogadó felületnek köszönhetően. Mindez nagyobb érzékenységet és szélesebb dinamikatartományt  eredményez.

 

· Mozifilmekre jellemző mozgókép-minőség: A Full HD (1920 x 1080 pixel) felvétel közben másodpercenként 50 képkockát rögzít a kamera. A csúcsminőségű videót AVCHD Progressive és MP4 formátumban, sztereó hanggal együtt menti a készülék, mikrofonja a szélzaj nagy részét is kiszűri.

Gyors és precíz működés:

 

· Nagy sebességű precíz AF: A körülbelül 0,06 másodperc sebességű Light Speed autofókusz segítségével a gyorsan mozgó tárgyakról is éles kép készíthető.

 

· Fókuszállítás az érintőképernyőn és Érintő AE: Ez a funkció arra szolgál, hogy a fókuszállítást magán a képen, vagyis a készülék kijelzőjén egy mozdulattal elvégezhessük az egyéb beállításokkal egy időben, akár a kereső használata közben (Touch Pad funkció).

 

· AF követés: Az érintőképernyős fókuszállítás videófelvétel készítése közben lehetővé teszi, hogy a fókuszt egy ujjmozdulattal beállítsuk. Az AF követéssel ugyanakkor mód van arra is, hogy a fókusz az adott tárgyon vagy arcon maradjon még akkor is, ha az a felvétel közben mozog.

 

· Hajszálpontos AF és nagyítás: A hajszálpontos AF használatának rugalmasságát tovább növelték azzal, hogy a nagyítás 3-szoros és 10-szeres érték között növelhető finom lépésekben. A One-shot AF segítségével az autofókusz a manuális fókusz funkció közben is használható: a fókusz ennek segítségével hozzávetőleg a tárgyra állítható, majd ezt követően, a manuális fókusz funkcióhoz visszatérve, a finomítás elvégezhető.

 

· Focus Peaking: A fókuszállítás további tökéletesítése érdekében a  DMC-GX7 Focus Peaking funkciót is kapott, amely manuális, valamint a manuális és autofókusz együttes használata közben mutatja, hol éles a kép. Ennek a funkciónak az érzékenysége állítható, egy választott színnel ez a pont megjelölhető, így a felvétel készítése közben is látható marad. Magasra állított érzékenység esetén világoskék, sárga vagy zöld színnel jelölhető ez a pont, alacsony érzékenység esetén kék, narancssárga vagy fehér a választható szín.

 

· Gyenge megvilágítás mellett alkalmazható AF (Low Light AF): A továbbfejlesztett, Low Light AF segítségével a felhasználó nagyon gyenge megvilágítás mellett, akár csillagfényben is képes a fókuszt az adott tárgyra irányítani.

 

· Beépített optikai képstabilizátor: A LUMIX DMC-GX7 az első olyan LUMIX készülék, amely beépített képstabilizátorral (O.I.S.) rendelkezik. Ez a LUMIX objektívekkel hagyományosan együtt járó O.I.S. rendszert kiegészítve működik. A készülék a rendszert automatikusan felismeri és a felhasználó döntésétől függően helyezi működésbe. A beépített O.I.S. működése a stabilizátor nélküli objektívekhez igazítható a gyújtótávolság beállításával 8 és 1000 mm értékek között. Ez a funkció azok számára lehet hasznos, akik szeretnek „hagyományos” (fix gyújtótávolságú, a legkiválóbb képminőséget adó), képstabilizátor nélküli objektívekkel fényképezni, de bármilyen, képstabilizátor nélküli objektívvel használható.



A fényképezés teljes szabadsága:

 

· Dönthető kereső (Tilt-able Live View Finder): Az újonnan kifejlesztett, 90 szögben dönthető kereső (LVF) a piacon a legnagyobb, több mint 2,7 millió képpontos felbontással rendelkezik, színhelyességéről a közel százszázalékos AdobeRGB színtérlefedettség gondoskodik.  Ezzel a keresővel, valamint a 3 hüvelykes, a készülék hátoldalán elhelyezett, vertikálisan szintén dönthető kijelzővel  a felhasználó bármilyen helyzetben képes megnézni, mit fogott be a készülék lencséje, akkor is, ha az a földfelszín közelében, csípőmagasságban vagy épp a feje fölött van. Az Eye Sensor AF funkció azonnal beindítja az autofókuszt mihelyt a felhasználó a keresőbe pillant így garantálva, hogy soha ne maradjon le a tökéletes pillanatról.

 

· Érintőképernyős kijelző: Az érintőképernyős vezérlés a nagy felbontású (1040K) kijelzőn valósul meg. Ennek segítségével a fókusz egy egyszerű kézmozdulattal egészen pontosan a tárgyra állítható. Ugyanezen a felületen lehet ezt követőn exponálni, vagy a két műveletet egyszerre végrehajtani. Az új, In Cell Touch LCD kijelző tükröződése elhanyagolható.

 

· Hangtalan fényképezés: A teljesen hangtalan üzemmódban az exponálással együtt a fókuszállítás is tökéletesen hangtalan marad, így az alany megzavarása nélkül is készíthető felvétel.

Gyorsaság a váratlan helyzetek megörökítéséért:

 

· Gyorsaság és stabilitás: Az  1/8000 szekundumos zársebesség mellett a pillanat kimerevíthető, vagy nagyobb rekesznyílás állítható be a kép mélységélességének csökkentése érdekében még fényes napsütésben is.

 

· Gyorsfelvételi mód: gyorsfelvételi módban másodpercenként 5 darab 16 megapixeles kép készíthető, elektronikus zárkioldással azonban 40.

 

· A készülék szempillantás alatt üzemkész: A LUMIX DMC-GX7 a bekapcsoló gomb megnyomása után fél másodperccel már használható.

A kreatív fotósok kedvence:

 

· Klasszikus megjelenés: A DMC-GX7 magnézium ötvözetből készült burkolatot kapott, fekete vagy ezüst színváltozatban kapható. A készülék prémium minőségű anyagokból készült, amelyek elegáns megjelenést és hosszú használati időt biztosítanak.

 

· Intuitív manuális vezérlés: A készülék frontján és hátán elhelyezett forgó kapcsolók leegyszerűsítik a manuális beállítást. A négy funkciógombon kívül, a menüben is szerepel egy funkció skála, így összesen kilenc funkciógomb segítségével lehet a készülék működését az egyéni igényeknek megfelelően testre szabni. 

 

· Kreatív funkciók: A DMC-GX7 tartalmaz Kreatív Panoráma funkciót, alacsony zársebességű felvételi módot, lehet vele felvételsorozatot kockázni (Stop Motion Animáció) és – a kreatív vezérlés és retusálás funkciókkal összesen 22 effektet alkalmazni a kép készítésekor ill. azt követően is.

 

· Adatkommunikáció: A LUMIX DMC-GX7 rendelkezik NFC (Near Field Communication) technológiájú Wi-Fi-vel, amelynek segítségével a készülék egy kézmozdulattal képes adatkommunikációt létrehozni okostelefonnal vagy tablettel. Könnyedén feltölthetők és megoszthatók a képek, mi több az     okostelefon vagy a tablet távirányítóként is használható az exponálás megkönnyítése érdekében.



Várható ár és forgalmazási helyek:

 

A készülék előreláthatóan 2013 szeptemberében kerül az üzeletekbe az alábbi ajánlott fogyasztói árakkal:

 

· A DMC-GX7 (csak váz): kb. 315 000 Ft

· DMC-GX7K (váz + H-FS14042KA (14-42 mm-es standard zoom kitobjektív)): kb. 345000 Ft

· DMC-GX7C (váz + H-H020A (20 mm-es új pancake objektív)): kb. 375 000 Ft

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50