Moszkvában is működhet NSA-szerver

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 13. 09:48

Moszkvában is működhet egy szervere az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB) nem adtak felvilágosítást a lapnak, amelynek azonban egy orosz titkosszolgálati forrás név nélkül nyilatkozott. Kijelentette: "gyakorlatilag 100 százalékig biztos abban", hogy az XKeyscore nevű internetes hírszerzési rendszer programját kiszolgáló egyik szerver az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén működik.

 

Az orosz informátor ennek bizonyítékául az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési hálózatáról készített 2008-as jelentést tartja, amelyet a The Guardian című brit lap ismertetett. Az anyagot a titkos amerikai adatmegfigyelés részleteit kiszivárogtató, az Egyesült Államokból elmenekült, és Oroszországban ideiglenes menedéket nyert Edward Snowden adta át a brit újságnak. A 30 éves amerikai férfi az NSA-val szerződésben álló Booz Allen Hamilton nevű cég rendszerelemző informatikusa volt.

 

 

Az NSA 5 évvel ezelőtt készült jelentésében szerepel egy térkép, amelyen megjelölték a hálózathoz tartozó berendezések helyét. A rendszerhez 700 amerikai számítógépes szerver tartozik a világ 150 államában. Azon országokban, ahol nincs nagykövetsége az Egyesült Államoknak, hiányzanak a jelölések. Az orosz titkosszolgálati informátor ebből vonta le azt a következtetést, hogy az USA moszkvai nagykövetségén létezik a titkos adatgyűjtést kiszolgáló, nagy teljesítményű számítógép.
 

Az XKeyscore program óriási adatbázisokat tesz hozzáférhetővé az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársai számára előzetes bírósági engedélyeztetés nélkül. A lapnak nyilatkozó orosz szakértők ugyanakkor nem hisznek az XKeyscore moszkvai szerverének létezésében.

 

Andrej Kolesznyikov, az internetes tartománynevek (domain) koordinációs központjának igazgatója szerint a The Guardian munkatársa tévedett a rendszer leírásakor. A szükséges adatforgalmazási mennyiség mellett ugyanis a szerver felhasználói nem maradhatnak észrevétlenek. Nem lehet azokat elrejteni a Google moszkvai, vagy szentpétervári adatközpontjaiban. Alekszandr Ljamin, a Highloadlab nevű cég vezérigazgatója pedig egyáltalán nem hisz Snowdennek. Azt mondta: "nem szeretnék megjegyzéseket fűzni bohócok kijelentéseihez".

 

A Vedomosztyinak az NSA képviselője a honlapjukon lévő tájékoztatást ajánlotta az XKeyscore programról.
 

Az USA moszkvai nagykövetségén egyáltalán nem kommentálják az Edward Snowdennel kapcsolatos kérdéseket - írta a befolyásos orosz lap, amelynek sem az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt, Oroszországban ismeretlen helyen tartózkodó Snowdennel, sem pedig a férfi orosz ügyvédjével, Anatolij Kucserenával nem sikerült kapcsolatot létesítenie.

Kulcsszavak: NSA security Oroszország USA

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50