Alábecsülik az informatikai csalások veszélyét a magyar cégek

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 17. 13:22

Alábecsülik az informatikai csalások veszélyét a magyar cégek: 86 százalékuk továbbra sem tart attól, hogy munkatársaik visszaélést követnek el az informatikai rendszereken keresztül - derül ki az EY legfrissebb felméréséből.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég közleménye szerint még a csalásfelderítés során is csupán a cégek 53 százaléka veszi számításba az elektronikus dokumentumokat bizonyítékként. A visszaélések és vállalati csalások terén a vezetők továbbra is alábecsülik az informatika által nyújtott lehetőségeket, pedig manapság gyakorlatilag a teljes vállalati kommunikáció elektronikusan történik - idézi a közlemény Csomai Lászlót, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások menedzserét.
 

A szakértő hozzáfűzte: mivel a vezetők nem jól mérik fel a terület súlyát, a vállalatok általában továbbra sincsenek felkészülve az ilyen jellegű visszaélésekre, nem rendelkeznek megfelelő eljárásrenddel, szakértelemmel és technikai felszereltséggel; különösen igaz ez a kis- és középvállalatokra.
 

Az EY felmérése szerint bár nőtt az elektronikus csalásfelderítés ismertsége a vállalatvezetők között, de a válaszadók 29 százaléka továbbra sem hallott erről a lehetőségről, és csupán 10 százalékuk ismeri jól az ilyen eljárásokat. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 47 százaléka a vállalati visszaélések felderítése során egyáltalán nem veszi a bizonyítékok közé az elektronikus dokumentumokat.
 

A megkérdezett vezetők 86 százaléka nem igazán fél attól, hogy dolgozóik visszaéléseket követnek el az informatikai rendszeren keresztül. Ez az adat azért is meglepő az EY szerint, mert ebbe a kategóriába olyan gyakori tevékenységek is benne foglaltatnak, mint a kilépő dolgozók saját célú adatmentései. A válaszadók 37 százaléka szerint soha nem fordul elő, hogy kilépő kollégáik magukkal visznek olyan adatokat, fájlokat, amelyek a cég szellemi tulajdonát képezik. Ennek azonban ellentmond, hogy a cégek egyik legnagyobb kockázatú informatikai veszélyforrásnak az adatok munkatársak általi szivárogtatását jelölték meg - hívja fel a figyelmet az EY.
 

Az EY "Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban" című kutatás immár harmadik éve jelenik meg. A tanulmány célja felmérni, hogy a magyar vállalkozások és közintézmények vezetői, milyen eszközökkel törekednek a megfelelő, tisztességes üzlet- és ügymenet fenntartására, milyen belső intézményeket, szabályokat, szervezeti egységeket hoznak létre annak érdekében, hogy elősegítsék az adott szervezet integritását biztosító működést.
 

A felmérésben 340, legalább 50 munkavállalót foglalkoztató, 250 millió forint árbevétel feletti cég vett részt.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50