A mobil eszközök hiányosságai biztonsági problémát jelentenek

Biztonságtechnikai összefoglaló a TrendMicrótól

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 21. 13:42

A mobil platformokat, eszközöket és alkalmazásokat fenyegető támadások az utóbbi években folyamatosan erősödtek, de ebben a negyedévben teljesedtek ki igazán. A kiberbűnözők egyre speciálisabb módszereket találnak a mobil biztonságtechnika megkerülésére, amely már túlmutat a rosszindulatú alkalmazásokon.

 

Lassú Android-frissítések, súlyos hiányosságok

 

Az Android „Master Key” rendszerének sebezhetőségét az a felismerés támasztotta alá, hogy a kiberbűnözők képesek voltak egy hiányosság kihasználásával az eredeti alkalmazásokat rosszindulatúra frissíteni. A több összetevőből álló OBAD rosszindulatú kód pedig egy rendszergazdai hiba kihasználásával futtat összetett lopakodó és terjesztő rutinokat.

 

A lassú Android-frissítés miatt ezeket a súlyos sebezhetőségeket nehéznek bizonyult javítócsomagokkal elhárítani. Az Android fragmentációs hibája a biztonsági javítócsomagokat átkényszeríti a lassú gyártói-fejlesztői útvonalon, mielőtt azok a felhasználóhoz jutnának.

 

Emellett a rosszindulatú és nagy kockázatú Android-alkalmazások száma továbbra is rekordot dönt, hiszen a jelen negyedévben 718 000 darabot jegyeztek fel. Ennek az operációs rendszernek a felhasználói számíthatnak a kiberbűnözők erősödő tevékenységére, mivel ismeretes, hogy mindössze hat hónap alatt 350 000-el nőtt a rosszindulatú alkalmazások száma, ami korábban csak három év alatt következett be.

 

A jelen negyedév mobil eszközökkel kapcsolatos eseményei mindenképpen hosszú távú problémát fognak előidézni. A helyzetet tovább rontja, hogy a mobil életérzés számos biztonságtechnikailag katasztrofális szokást kialakító, súlyos emberi hibatényezőt iktatott a rendszerbe.

 

Több az online bankos rosszindulatú kód és a felújított fenyegetés

 

A jelen időszakban az előző negyedévhez képest közel a harmadával nőtt az online bankos fenyegetések száma. Ezek leginkább az Egyesült Államokat, Brazíliát, Ausztráliát és Franciaországot érintették.

 

Az iparágban ismeretes súlyos fenyegetések nagy számban tértek vissza felújítva. A feketepiacon a szakemberek szerint csökken a rosszindulatú kódkészletek ára. Egyes eszközök, például a SpyEye, ingyenesen is hozzáférhetők más ismert készletek vásárlása esetén. A Blackhole Exploit Kit (BHEK) egy új rosszindulatú FAREIT-variánst használ, amelyről tudjuk, hogy FTP-belépési azonosító adatokat lop el, valamint a célszámítógépen tárolt bármely személyes adatot megszerezheti. Továbbra is érik a vállalatokat olyan célzott támadássorozatok, amilyen a Safe. A szerveroldali alkalmazások, a Plesk, a Ruby on Rails és a ColdFusion egyaránt rendelkeznek kihasznált sebezhetőségekkel. A több blogfelületet hamis adatfolyam-letöltő oldalként használó pszichológiai manipulációs fenyegetések már az olyan többfiókos hozzáférési szolgáltatásokat is megcélozzák, amilyen a Digsby.

 

A fenyegetések palettájának ez az átalakulása megelőző jellegű, jól megtervezett és testreszabott védelmi megoldásokat igényel. A negyedév mobil eszközös, kiberbűnözői, speciális folyamatos (APT) és egyéb fenyegetéseit ismerteti a TrendLabs 2013. 2. negyedévi biztonságtechnikai összefoglaló, kiteljesedett mobil fenyegetések: Eszközhiányosságok miatti kockázatok című kiadványunk. A 2. negyedévi kutatások összes kulcsfontosságú eredményét megtekintheti és részletesen tanulmányozhatja teljes jelentésünkben.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50