Mégsem dob nagyot a brit gazdaságon a Vodafone-Verizon ügylet

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 9. 09:14

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg csak minimális gazdaságélénkítő hatása lesz Nagy-Britanniában az amerikai Vodafone-érdekeltség eladásából várható több tízmilliárd font bevételnek, annak ellenére is, hogy a pénz jelentős része a távközlési óriáscég brit részvényeseinek számláin köt ki.

A Vodafone a hét elején jelentette be a Londoni Értéktőzsdén, hogy az amerikai Verizon távközlési cég kivásárolja a két vállalat 2000-ben létrehozott, Verizon Wireless nevű közös amerikai vállalkozásából a 45 százalékos Vodafone-részesedést. A 130 milliárd dollár (85 milliárd font, 30 ezer milliárd forint) értékű tranzakció az egyetemes globális gazdaságtörténet egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalati ügylete.
 

A Verizon-ügylet múlt heti bejelentése után elhangzottak olyan piaci vélemények Londonban, hogy - mivel a Vodafone az egyik legnépesebb tulajdonosi struktúrájú brit tőzsdei cég - az ügylettel járó készpénz- és részvényeső hatalmas pótlólagos mennyiségi enyhítési injekciónak felel majd meg, gyakorlatilag kiegészítve a Bank of England hivatalos mennyiségi enyhítési programját, és így hozzájárulhat a brit gazdaság egészének élénküléséhez.
 

A Bank of England - a brit jegybank - a 2009 márciusa óta eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző célú eszközvásárlással az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.
 

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics hétvégi értékelésében mindazonáltal azt jósolta, hogy a Vodafone-ügylet bevételének nem lesz jelentős pótlólagos fogyasztásélénkítő hatása a brit gazdaságban.
 

A ház elemzői kiemelték, hogy a Vodafone a tranzakció bevételének 70 százalékát visszajuttatja részvényeseinek, és mivel a cég részvényeinek 41 százaléka brit befektetők kezén van, nekik hozzávetőleg 24 milliárd font juthat a tranzakcióból. Ez az éves brit GDP-érték 1,5 százaléka.
 

A Capital Economics elemzőinek okfejtése szerint azonban a Vodafone befektetőinek a Verizon-ügyletből juttatandó bevételi hányad mindössze annak a jövőbeni bevételnek a kiesését kompenzálja, amelyet ugyanezek a részvényesek kaptak volna a Verizon és a Vodafone közös vállalatának eredménye után, a Vodafone-részesedés arányában. Ráadásul a Vodafone-részvények árfolyama a kifizetési határidő eltelte után várhatóan jelentősen csökken.
 

Így jelenérték-alapon számolva a Verizon-tranzakció bevételei valószínűleg nem járnak a Vodafone-részvényesek hosszú távú nettó vagyonnövekedésével - áll a Capital Economics elemzésében.
 

A ház szerint a Vodafone által a részvényeseknek juttatandó bevételi hányad átmenetileg emelheti a megtakarítási rátát, de a fogyasztási kiadásokra várhatóan csekély hatása lesz.
 

Erre külföldi bizonyítékok is utalnak. A tavalyi év utolsó negyedében például megugrott az amerikai vállalatok által kifizetett osztalékok értéke, mert a cégek igyekeztek elébe menni az osztalékadó januártól meghirdetett emelésének. Ugyanebben az időszakban megugrott - szeptember és december között csaknem megkétszereződött - a magánszektorbeli megtakarítási ráta, a fogyasztási kiadások növekedési üteme azonban nem gyorsult - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Kulcsszavak: fúzió Verizon Vodafone

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09