Informatikai Biztonság Napja – valóban figyel minket a Big Brother?

Fókuszban a kibertér és az állampolgárok védelme

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 13. 10:52

Közép-Kelet-Európa legnagyobb IT biztonsági konferenciáját, az Informatikai Biztonság Napját (ITBN) idén szeptembber 25-26. között rendezik meg. Hazai és nemzetközi IT-s és független szakemberek egyaránt képviseltetik magukat. A két nap alatt keresik a választ arra, hogy mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben. 

Szinte még sosem volt ennyire aktuális az ITBN, és az informatikai biztonság kérdése, hiszen az elmúlt hetekben az amerikai megfigyelési botránytól és a Snowden ügytől volt hangos a sajtó, olyan kérdéseket feszegetve, amelyre a rendezvény keretei belül is megpróbálnak válaszokat találni. Így lesz majd a nyitóelőadás egy rendhagyó, szakmai, politikai kitekintés Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő tolmácsolásában, aki segít a közelmúltban nagy port kavart Snowden ügy, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási részleteinek megismerésében.

 

Az idei ITBN-en újdonságképpen a személyek, állampolgárok védelmére, a személyi biztonság témakörére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, de természetesen az ITBN-től megszokott vállalati IT biztonság-megközelítés is hangsúlyos marad. Az izraeli bázisú Checkpoint – mint az idei esemény kiemelt technológiai partnere – az aktuális támadási és sérülékenységi problémákról és azok megoldásáról tájékoztatja az érdeklődőket.

 

Egy igazán érdekes vendég is érkezik a rendezvényre az Amerikai egyesül Államokból: ő Michael Schneider. Több mint tíz éve dolgozik az amerikai hadseregnek különböző kibervédelmi munkakörökben. Dolgozott a védelmi minisztérium tisztjeként, ahol kibervédelmi Red Team-eket vezetett. A US Cybercommand vezető tiszthelyetteseként a kiszemelt célpontok meghatározásáért és a védelmi intézkedések meghozataláért volt felelős. A haditengerészetnél az információs hadműveletek parancsnokaként tevékenykedett.

 

Az esemény plenáris programjára John Parker érkezik Angliából, aki a McAfee termékigazgatója. A hálózati specialista Cisco egy érdekes témáról, vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatásról beszél majd. A kritikus infrastruktúrák biztonságát szem előtt tartó civil egyesület a KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) szintén képviselteti magát az eseményen.

 

A komplex fenyegetettségek felderítése terén gyakran jeleskedő Kaspersky Lab képviseletében Adrian Porcescu érkezik Romániából. A Fortune 500 IT biztonságra specializálódott cége, a Symantec ismét az ITBN kiemelt támogatói között szerepel. A cég képviseletében a svájci Candid Wüest a rosszindulatú programokat kutató specialistája tart plenáris előadást. Szintén a plenáris vendége idén a hálózati technológiákat gyártó óriáscég a Juniper, aki az idei újdonságok mellett beszámol majd elmúlt időszak biztonsági fejlesztéseiről is.

 

A T-Systems Magyarország Zrt. egy biztonságos valódi kirándulásra hívja a résztvevőket "betonbiztos" adatközpontjába, és elmeséli azt is, hogy hogyan védekezhetnek a szervezetek a hacker körökben mostanság népszerű leterheléses támadások ellen.

 

Több különleges cégektől független téma is előkerül idén. Ilyen például a közösségi média hekkelése, a webes technológia használata és manipulálásának lehetőségei a választási kampányokban, mit tett és tehetett volna a magyar Anonymous csoport, mit tehetünk az állampolgárok biztonságtudatosságának fokozásáért?

 

„Az idei ITBN programjai nagyon színesnek mutatkoznak. A témák széles spektrumban mozognak, az előadók pedig a világ minden tájáról érkeznek. Gyakorlatilag körbeutazzuk a Földet a messzi Indiától, az Amerikai Egyesült Államokon át, egészen a közeli Szlovákiáig. 2013 jelentős év a biztonság szempontjából Magyarországon is, hiszen már van IT Biztonsággal foglalkozó törvényünk is, amelyről szintén többet tudhatunk majd meg” – mondta el a két napos konferenciáról Keleti Arthur, az ITBN főszervezője, majd hozzátette: „Lesznek speciális szakmai demók, profi hackelések, de szóba kerülnek a biztonság irányításának, auditálásának kérdései is. Nem maradnak el a kiállítások, bemutató standok sem, ahol a látogatók személyesen is találkozhatnak a gyártók, disztribútorok, tanácsadó cégek és rendszerintegrátorok képviselőivel.”

 

A kétnapos ITBN konferencia még számos izgalmas programot és előadást ígér az érdeklődőknek, amelynek a helyszíne ismét a Cinema City Aréna mozi. Regisztrálni a hivatalos oldalon lehet.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2023,2024 és a többi: innováció egész évben

Messziről indítja gondolatait amerikai tudósítónk, Laszlo Horvath, aki még nem írta ki magából az év elejei CES-élményeket, amiket a folyamatosan érkező hírlevelek is folyamatosan frissítenek. A sivatagi eső vagy a nyárson körbekínált hús mind elvezetnek a technológiához, ami a egyrészt a CES-nek központi témája, másrészt (s egyben) a környezete is. Az írás hosszú, javasoljuk olvasóinknak döljenek hátra, és élvezzék! 

2023. május 22. 22:25

A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett

A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  

2023. május 15. 17:03

Megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

2023. május 9. 15:41

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39