Informatikai Biztonság Napja – valóban figyel minket a Big Brother?

Fókuszban a kibertér és az állampolgárok védelme

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 13. 10:52

Közép-Kelet-Európa legnagyobb IT biztonsági konferenciáját, az Informatikai Biztonság Napját (ITBN) idén szeptembber 25-26. között rendezik meg. Hazai és nemzetközi IT-s és független szakemberek egyaránt képviseltetik magukat. A két nap alatt keresik a választ arra, hogy mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben. 

Szinte még sosem volt ennyire aktuális az ITBN, és az informatikai biztonság kérdése, hiszen az elmúlt hetekben az amerikai megfigyelési botránytól és a Snowden ügytől volt hangos a sajtó, olyan kérdéseket feszegetve, amelyre a rendezvény keretei belül is megpróbálnak válaszokat találni. Így lesz majd a nyitóelőadás egy rendhagyó, szakmai, politikai kitekintés Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő tolmácsolásában, aki segít a közelmúltban nagy port kavart Snowden ügy, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási részleteinek megismerésében.

 

Az idei ITBN-en újdonságképpen a személyek, állampolgárok védelmére, a személyi biztonság témakörére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, de természetesen az ITBN-től megszokott vállalati IT biztonság-megközelítés is hangsúlyos marad. Az izraeli bázisú Checkpoint – mint az idei esemény kiemelt technológiai partnere – az aktuális támadási és sérülékenységi problémákról és azok megoldásáról tájékoztatja az érdeklődőket.

 

Egy igazán érdekes vendég is érkezik a rendezvényre az Amerikai egyesül Államokból: ő Michael Schneider. Több mint tíz éve dolgozik az amerikai hadseregnek különböző kibervédelmi munkakörökben. Dolgozott a védelmi minisztérium tisztjeként, ahol kibervédelmi Red Team-eket vezetett. A US Cybercommand vezető tiszthelyetteseként a kiszemelt célpontok meghatározásáért és a védelmi intézkedések meghozataláért volt felelős. A haditengerészetnél az információs hadműveletek parancsnokaként tevékenykedett.

 

Az esemény plenáris programjára John Parker érkezik Angliából, aki a McAfee termékigazgatója. A hálózati specialista Cisco egy érdekes témáról, vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatásról beszél majd. A kritikus infrastruktúrák biztonságát szem előtt tartó civil egyesület a KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) szintén képviselteti magát az eseményen.

 

A komplex fenyegetettségek felderítése terén gyakran jeleskedő Kaspersky Lab képviseletében Adrian Porcescu érkezik Romániából. A Fortune 500 IT biztonságra specializálódott cége, a Symantec ismét az ITBN kiemelt támogatói között szerepel. A cég képviseletében a svájci Candid Wüest a rosszindulatú programokat kutató specialistája tart plenáris előadást. Szintén a plenáris vendége idén a hálózati technológiákat gyártó óriáscég a Juniper, aki az idei újdonságok mellett beszámol majd elmúlt időszak biztonsági fejlesztéseiről is.

 

A T-Systems Magyarország Zrt. egy biztonságos valódi kirándulásra hívja a résztvevőket "betonbiztos" adatközpontjába, és elmeséli azt is, hogy hogyan védekezhetnek a szervezetek a hacker körökben mostanság népszerű leterheléses támadások ellen.

 

Több különleges cégektől független téma is előkerül idén. Ilyen például a közösségi média hekkelése, a webes technológia használata és manipulálásának lehetőségei a választási kampányokban, mit tett és tehetett volna a magyar Anonymous csoport, mit tehetünk az állampolgárok biztonságtudatosságának fokozásáért?

 

„Az idei ITBN programjai nagyon színesnek mutatkoznak. A témák széles spektrumban mozognak, az előadók pedig a világ minden tájáról érkeznek. Gyakorlatilag körbeutazzuk a Földet a messzi Indiától, az Amerikai Egyesült Államokon át, egészen a közeli Szlovákiáig. 2013 jelentős év a biztonság szempontjából Magyarországon is, hiszen már van IT Biztonsággal foglalkozó törvényünk is, amelyről szintén többet tudhatunk majd meg” – mondta el a két napos konferenciáról Keleti Arthur, az ITBN főszervezője, majd hozzátette: „Lesznek speciális szakmai demók, profi hackelések, de szóba kerülnek a biztonság irányításának, auditálásának kérdései is. Nem maradnak el a kiállítások, bemutató standok sem, ahol a látogatók személyesen is találkozhatnak a gyártók, disztribútorok, tanácsadó cégek és rendszerintegrátorok képviselőivel.”

 

A kétnapos ITBN konferencia még számos izgalmas programot és előadást ígér az érdeklődőknek, amelynek a helyszíne ismét a Cinema City Aréna mozi. Regisztrálni a hivatalos oldalon lehet.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05