Médiakonferencia fókuszban a fiatalokkal

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 24. 12:53

Szeptember 25-én kezdődik a VII. Nemzetközi Médiakonferencia, amely 27-éig tart. A Balatonalmádiban zajló rendezvény idei címe:  „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra”. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

A konferencia idei fő témái a médiaértés oktatása, a médiatudatosságra való nevelés és a közösségi oldalak, melynek részleteit a két sző szervező képviselői ismertették: Aranyosné Dr. Börcs Janka az NMHH-tól, valamint Edvi Péter, az NGYSZ képviseletében.

 

Aranyosné Dr. Börcs Janka a sajtótájékoztatón elmondta: az NMHH-nak fontos a párbeszéd a kutatók, a média-szakértők, a tartalomszolgáltatók és a döntéshozók között, hiszen így a hatóság embereinek munkájuk során lehetőségük van arra, hogy figyelembe vegyék a konferencián elhangzó szakmai véleményeket és a legújabb kutatási eredményeket.

 

Az idei témafelvetésben több olyan terület is szerepel, amelynek felügyeletében a hatóság fontos szerepet tölt be. Az NMHH feladatai között kiemelt fontosságú például a kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme, éppen ezért üdvözlendő, hogy a digitális televíziózásra való átállás előnyeként már az egész ország területén elérhető a televíziók gyermekzár funkciója.

 

Az NMHH főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy idén társadalmi felelősségvállalásuk keretében elindul és évente több ezer diák fogadását teszi majd lehetővé a H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, ahol európai mintára a gyerekek játszva, saját élményeiken keresztül ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés kulisszatitkaival.

 

A hatóság segítségével jönnek létre azok a kreatív egyetemi médiaműhelyek is, ahol a hallgatók a legmodernebb technológiák segítségével tanulhatnak és így válhatnak a jövő magabiztos és tudatos médiaszakembereivé.

 

Kollarik Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül 2011 óta támogatja az igényes és értékes médiatartalmak előállítását. Az összeg nagy hányadát olyan alkotások megvalósulására fordítják, amelyek kifejezetten gyermekeket céloznak meg. Különösen fontos ebből a szempontból a rajzfilmes Macskássy-pályázat, amelyen indulása óta összesen 283 millió forinttal járultak hozzá a igényes tartalmak megszületéséhez. Az új magyar rajzfilmeket a közmédia csatornáin láthatják a gyerekek.

 

Vass Ágnes, a Médiatanács tagja, aki szintén előadást tart majd a konferencián, a valóságshow-kban megjelenő tipikus jogsértésekről és az ehhez kapcsolódó hatósági feladatokról beszélt.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi médiakonferencia egy 15 éves munka folytatása, hiszen az NGYSZ korábban is együttműködött az NMHH jogelődeivel. A TV, mint a szórakozás és az információszerzés médiuma egyre inkább visszaszorulóban van, az internet elérésének pedig egyre fontosabb eszközévé válik az okostelefon.

 

 

Ezt alátámasztja a Gyermekmentő Szolgálat idei konferenciára készíttetett kutatása is, amelyben hetedikes és tizenegyedikes tanulókat (12-13 éves és 16-17 éves), valamint óvodásokat kérdeztek médiahasználati szokásaikról.  A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok a TV helyett inkább az internetet – itt is leginkább a közösségi oldalakat –, illetve a számítógép helyett/mellett egyre inkább az okostelefonokat választják. Ma már több gyermeknek van saját számítógépe, mint saját TV-je, de ettől függetlenül a szabadidejüket jórészt tévénézéssel és internetezéssel töltik, az utóbbi hangsúlyával.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38