A sanghaji övezetben elérhetők lesznek a Kína-szerte blokkolt honlapok

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 24. 13:58

A szeptember végén induló sanghaji szabadkereskedelmi övezetben elérhetők lesznek a politikai érzékenységük miatt Kína-szerte blokkolt honlapok - tudta meg a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az újságnak névtelenül nyilatkozó, a projekthez közel álló források szerint a szabadkereskedelmi övezetben való részvételt segítendő, annak területén kiiktatnák a világháló cenzúráját, s szabad hozzáférést biztosítanának a globális online tartalmakhoz mind a belföldi, mind a külföldi cégek számára. Így a 2009 óta blokkolt közösségi portálok, például a Facebook, a Twitter és a YouTube is elérhető lesz a zónában, s több tucat hírportál, a többi közöttt a The New York Times, a Bloomberg hírügynökség honlapja, valamint a külföldi blogok is újra olvashatóvá válnak majd.
 

A Kínában tevékenykedő nemzetközi cégek gyakori panasza, hogy ezeket a tartalmakat nem érik el, s ezzel versenyhátrányba kerülnek. Ugyancsak kritika tárgya a kínai internet lassúsága, valamint a szolgáltatás drágasága, ez ellen - idézi ismét a South China Morning Post a forrását - a külföldi telekommunikációs cégek szabadkereskedelmi övezeten belüli beengedésével segítenének, amire az ország történelmében még nem akadt példa.

 

A Peking részéről nagy lépésnek nevezhető döntést az is indokolja, hogy a jövő Kínája demo változatának, illetve az elmúlt időszak legnagyobb gazdasági kísérletének nevezett szabadkereskedelmi övezet vonzerejét is növeljék. A szeptember 29-én induló projekt első lépcsőben a 24 milliós metropolisz keleti felén egy 29 négyzetkilométeres területre terjed majd ki. Lényege, hogy az oda érkező, illetve az ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált árukra a nemzeti vámelőírások nem vonatkoznak majd, az ottani kereskedelem a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik. Az övezetben támogató jellegű pénzügyi szolgáltatások, így nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók bonyolódhatnak majd le, de a tervek szerint a kamatláb és az árfolyam liberalizálásával is kísérleteznek majd, az ország pénzügyi rendszerének kilátásba helyezett reformját is elősegítve. A pénzügyi szférán kívül összesen csaknem 20 iparágban lazítják fel a szárazföldi Kína más területein érvényes szabályozásokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39