Folytatódik a DOStalgia vándorkiállítás az Intel támogatásával

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 24. 16:22

Az Intel és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megújította a két évvel ezelőtt kezdődött együttműködésüket, és bejelentették, hogy az Intel támogatásával folytatódik a „DOStalgia – a személyi számítógép hőskora” vándorkiállítás. Az Intel Hungary egy All-in-One PC-t is elhelyezett a Közlekedési Múzeumban, amelyet a jövőben a látogatók kipróbálhatnak. 

Harminckét éve, 1981-ben jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként a PC, minden idők egyik legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán a Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti. Megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban elkészült az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új korszak kezdetét jelentette az informatika világában.

 

Ez az íróasztalunkat uraló „szürke doboz” megváltoztatta mindennapjainkat. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2011-ben megnyílt DOStalgia kiállítása a PC – és vezérlőműve: a mikroprocesszor – előtt tiszteleg. A ritka relikviákat is felvonultató kiállítás a Közlekedési Múzeum után országszerte számos városban megfordult, és jelenleg Kiskőrösön látható.

 

Az érdeklődő közönség találkozhat az Intel 4004 processzorral, és az IBM Model 5150-nel – a világ első személyi számítógépével-, az első PC elődjével, az IBM Displaywriterrel, valamint az első magyar gyártmányú személyi számítógéppel – egy IBM klónnal is. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-könyv olvasót és néhány más olyan tárgyat, amelyeket Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

 

 

A mai eseményen az Intel egy érintőképernyős All-in-One PC-t is adományozott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnnak. „A számítógépre olyan alkalmazásokat telepítettünk fel, amelyek segítségével a múzeumba látogató kisiskolás közönség játszva tanulhat mind az Intel, mind a számítástechnika történetéről” – árulta el Golubeff Róbert, az Intel képviseletvezetője.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09