Folytatódik a DOStalgia vándorkiállítás az Intel támogatásával

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 24. 16:22

Az Intel és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megújította a két évvel ezelőtt kezdődött együttműködésüket, és bejelentették, hogy az Intel támogatásával folytatódik a „DOStalgia – a személyi számítógép hőskora” vándorkiállítás. Az Intel Hungary egy All-in-One PC-t is elhelyezett a Közlekedési Múzeumban, amelyet a jövőben a látogatók kipróbálhatnak. 

Harminckét éve, 1981-ben jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként a PC, minden idők egyik legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán a Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti. Megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban elkészült az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új korszak kezdetét jelentette az informatika világában.

 

Ez az íróasztalunkat uraló „szürke doboz” megváltoztatta mindennapjainkat. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2011-ben megnyílt DOStalgia kiállítása a PC – és vezérlőműve: a mikroprocesszor – előtt tiszteleg. A ritka relikviákat is felvonultató kiállítás a Közlekedési Múzeum után országszerte számos városban megfordult, és jelenleg Kiskőrösön látható.

 

Az érdeklődő közönség találkozhat az Intel 4004 processzorral, és az IBM Model 5150-nel – a világ első személyi számítógépével-, az első PC elődjével, az IBM Displaywriterrel, valamint az első magyar gyártmányú személyi számítógéppel – egy IBM klónnal is. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-könyv olvasót és néhány más olyan tárgyat, amelyeket Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

 

 

A mai eseményen az Intel egy érintőképernyős All-in-One PC-t is adományozott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnnak. „A számítógépre olyan alkalmazásokat telepítettünk fel, amelyek segítségével a múzeumba látogató kisiskolás közönség játszva tanulhat mind az Intel, mind a számítástechnika történetéről” – árulta el Golubeff Róbert, az Intel képviseletvezetője.

 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új marketing-vezérigazgató érkezik a HMD Globalhoz

Új marketing-vezérigazgató érkezik a HMD Globalhoz, a Nokia telefonok gyártójához: októbertől Lars Silberbauer felel a vállalat Nokia készülékekkel, valamint a fogyasztói és vállalati szolgáltatásokkal kapcsolatos globális marketingtevékenységéért. Silberbauer közvetlenül Florian Seiche vezérigazgatónak tartozik beszámolási kötelezettséggel, akivel együtt dolgoznak majd a Nokia-készülékekre és a HMD Global szolgáltatásaira vonatkozó hosszú távú növekedési stratégián.

2022. szeptember 29. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38