Itthon is megkezdi hódító útját a Lumia 1020

Czipperer Dia, 2013. szeptember 25. 11:37

Tegnap személyesen is találkozhattunk a Lumia sorozat legújabb tagjával, a 41 megapixeles kamerával felszerelt 1020-as modellel. A Windows Phone 8 alapokon futó készülék már hazánkban is kapható.

A Nokia tegnapi sajtótájékoztatója a Lumia 1020-as készülékről szólt. Az esemény apropóját az adta, hogy mostantól a magyar felhasználók is megvásárolhatják. Végre mi is testközelből láthattuk, mire képes a 41 megapixeles, Carl Zeiss optikával és Xenon vakuval felszerelt, 6 lencséből álló PureView kamera.

 

Amatőröknek is sikerélmény

 

A készülék legkiemelkedőbb tulajdonsága egyértelműen a kamerája. Az eseményen is ez került a fókuszba, ahol többek között azt is bemutatták, hogyan lehet profi fotókat készíteni egy telefonnal.

 

 

A nagy felbontás, valamint a hat tagból álló lencserendszernek köszönhetően kiléphetünk a hagyományos telefonos képek világából: egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. A jó minőségű kép nem minden: a zoomolt jó minőségű fotó, az már valami. A 1020-as pont ezt nyújtja a felhasználóknak, melyet tetéz az, hogy egy speciális képelemző technológia hét pixelből készít speciális átlagolással egyetlen szuperpixelt, így a nagyításnál sokkal élesebb képet kapunk.

 

A Pro Cam alkalmazással pedig a manuális beállításokkal kísérletezhetünk, mint például az ISO, fehéregyensúly – és mindezt látjuk, vagyis azt, hogyan változik az adott kép. Azoknak pedig, akik kicsit bátortalanok ezen a téren, vagy nem ennyire megszállottak a fotózás terén, és inkább rábíznák magukat az 1020-asra, ott van az automata mód, amely az adott viszonyoknak megfelelő legjobb képet készíti el.

 

 

Az optikai képstabilizátor szintén a kamera egyik kiemelkedő tulajdonsága, hiszen remegő kéz esetén, vagy csak kisebb bemozgásnál is éles marad a kép. Persze, mindezeket számos Nokia fotós app egészíti ki, melyek még több lehetőséget kínálnak a fotózás szerelmeseinek.

 

 

Sima ügy a megosztás

 

A készülék 38 és 34 megapixeles képeket készít, viszont minden egyes fotóról készül egy 5 megapixeles másolat is, kifejezetten azért, hogy élményeinket másokkal is megoszthassuk a közösségi oldalakon. Sőt, ha túl sok kép van a telefonunkon, akkor is jó dolog az 5 megapixeles változat, hiszen jóval kevesebb helyet foglal, mint nagyobb felbontású társai. És, mivel a 32 GB belső tárhely nem bővíthető micro SD-vel, csak 7 GB ingyenes SkyDrive helyet kapunk, néha, amikor elfelejtünk menteni, vagy felhőbe küldeni valamit, jól jön ez a kópia.

 

A videózás is élmény

 

Videók készítésénél akár 6-szoros zoomot is alkalmazhatunk, és még így is teljesen élesen, közeli eseményeket is megörökíthetünk. A sajtóeseményen láthattunk egy 1020-assal készült zoomolt videót, amely olyan volt, mintha egy természetfilmet néznénk, hiszen éppen a méhek kommunikációját mutatta be 6-szoros zoomolásban.

 

És persze, ami minden telefonnál rémálom szokott lenni, az elmosódás a videóban. Itt emiatt sem kell aggódni, hiszen a Nokia garantálja az elmosódásmentességet, amely a Nokia Rich Recordingnak köszönhetően sztereó hangminőséggel párosul.

 

Vessz el a részletekben!

 

Ez most már telefonról sem akadály. Ha valamit lefotózunk, de úgy döntünk, mégis csak a kép egy részére van szükségünk, csak vágjuk ki a képet, és senki sem mondja meg róla, hogy ez csak az eredeti kép egy része. Vagy ha nagyon érdekel valami, de messze van, csak rázoomolunk, és kiderül, mi rejtőzik ott.

 

Ha pedig mégis a zoomból indulunk ki, az sem baj: a Pro Cam alkalmazás nagy előnye, hogy a „reframe” segítségével, kiléphetünk a zoomból, ugyanis a készülék a teljes képet megörökíti nekünk, hiába közelítünk rá egy részére. Ezt pedig utólag is visszahívhatjuk, és tetszőlegesen forgathatjuk, szerkeszthetjük. Ez akkor jó, ha nem találtuk el teljesen a zoomot, de erre csak utólag jövünk rá, amikor már elveszett a pillanat varázsa.

 

A töltőt ne hagyjuk otthon!

 

Igaz, hogy egy fényképező guruval van dolgunk, ám azért azt érdemes kiemelni, hogy a készüléket csupán egy átlagos, 2000 mAh-es aksival látták el, amely könnyedén eshet a kamera „áldozatául”, főleg, ha még egyéb okostelefon funkciókat is előszeretettel használunk. Viszont jó hír, hogy a hátlapja támogatja a vezeték nélküli töltést, így bonyolultabb helyzetekben is akad kiút.

 

Elérhetőség

 

Bár a várva várt árról nem volt szó az eseményen, és a Camera Grip árát sem tudtuk meg, annyit azonban igen, milyen árnyalatokban kerül a boltok polcaira. Az 1020-as készülék három színben is elérhető: a már jól megszokott fehér és fekete színek mellett citromsárga kivitelben is kapható. Ez utóbbiról Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a „sárga az új fehér”.

 

Frissítés: A Nokia Lumia 1020 a Telekomnál 191 940 forintos áron érhető el 2 év hűségnyilatkozattal, előfizetésre és díjcsomagra vállalt hűség nélkül.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. harmadik negyedévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. november 9. 10:04

Meglepő döntést hozott a Vodafone

A várakozásokkal ellentétben a Vodafone Magyarország a KSH fogyasztói árindex alapján meghatározott inflációkövető 22,01 százalékos díjkorrekció helyett jelentősen kedvezőbb, mindössze 15,4 százalékos díjkorrekciót alkalmaz a publikus tarifákat használó lakossági és kisvállalati ügyfelek havi előfizetési díjainak esetében. A vállalat emellett bejelentette, hogy ezen ügyfelek számára nyújtott egyes kedvezmények mértéke is 15,4 százalékkal emelkedik majd 2024 márciusától. Az érintett ügyfelek a decemberi számlalevelekkel együtt kapnak hivatalos tájékoztatást a tarifákat és a kedvezményeket is érintő díjváltozásról.

2023. október 24. 17:30

Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Az Év Honlapja pályázat, amely évről évre megmutatja a digitális világ legjobbjait, most egy izgalmas fordulatot vesz. Meghosszabbított nevezési határidővel 2023. december 15. éjfélig várjuk a jelentkezéseket! Ez azt jelenti, hogy több időt kapnak a legújabb, friss projektek befejezésére és benyújtására, ezáltal pedig lehetőség nyílik a kreatív ügynökségeknek és vállalatoknak arra, hogy az egész éves munkájuk termését mutassák be a közönségnek és a zsűrinek.

2023. október 16. 09:57

22 év volt az átlagéletkor a Code #LikeABosch ötletversenyen

24 órán át pörögtek az agykerekek és kopogtak az ujjak a billentyűzeten a Bosch és a CraftHub közös szervezésű hackathonján a budapesti Gamerlandben. Összesen 110 csapat ötletelt gőzerővel, hogy a lehető legjobb megoldást hozzák a hardveres és szoftveres kihívásokra, és a zsűri tetszését elnyerve megaphassák az akár 8000 eurós pénzdíjat. A Code #LikeABosch vonzereje azonban nem csak ebben rejlik, hiszen amellett, hogy igazi közösségformáló és networking élmény, lehetőséget ad a fiatal indulóknak, hogy fejlesztéseikkel a saját jövőjükbe is fektessenek. Az idei fődíjat egy olyan innováció nyerte el, mely a vezetéstámogató rendszerek új generációját képviseli: a komplex ütközéselkerülő megoldás biztonságosabbá teszi a közlekedést.

2023. október 10. 13:16

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

Újjáéledt az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógép, az Aircomp-16, sorban fejlesztik rá az új játékprogramokat. Október 15-ig egy teljesen nyílt játékpályázat keretében bárki beküldheti új játékprogramjait a muzeális típusra, ezzel gaming platformmá avatva a magyar informatikatörténet egyik legkülönlegesebb számítógépét.

2023. szeptember 29. 18:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27