Itthon is megkezdi hódító útját a Lumia 1020

Czipperer Dia, 2013. szeptember 25. 11:37

Tegnap személyesen is találkozhattunk a Lumia sorozat legújabb tagjával, a 41 megapixeles kamerával felszerelt 1020-as modellel. A Windows Phone 8 alapokon futó készülék már hazánkban is kapható.

A Nokia tegnapi sajtótájékoztatója a Lumia 1020-as készülékről szólt. Az esemény apropóját az adta, hogy mostantól a magyar felhasználók is megvásárolhatják. Végre mi is testközelből láthattuk, mire képes a 41 megapixeles, Carl Zeiss optikával és Xenon vakuval felszerelt, 6 lencséből álló PureView kamera.

 

Amatőröknek is sikerélmény

 

A készülék legkiemelkedőbb tulajdonsága egyértelműen a kamerája. Az eseményen is ez került a fókuszba, ahol többek között azt is bemutatták, hogyan lehet profi fotókat készíteni egy telefonnal.

 

 

A nagy felbontás, valamint a hat tagból álló lencserendszernek köszönhetően kiléphetünk a hagyományos telefonos képek világából: egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. A jó minőségű kép nem minden: a zoomolt jó minőségű fotó, az már valami. A 1020-as pont ezt nyújtja a felhasználóknak, melyet tetéz az, hogy egy speciális képelemző technológia hét pixelből készít speciális átlagolással egyetlen szuperpixelt, így a nagyításnál sokkal élesebb képet kapunk.

 

A Pro Cam alkalmazással pedig a manuális beállításokkal kísérletezhetünk, mint például az ISO, fehéregyensúly – és mindezt látjuk, vagyis azt, hogyan változik az adott kép. Azoknak pedig, akik kicsit bátortalanok ezen a téren, vagy nem ennyire megszállottak a fotózás terén, és inkább rábíznák magukat az 1020-asra, ott van az automata mód, amely az adott viszonyoknak megfelelő legjobb képet készíti el.

 

 

Az optikai képstabilizátor szintén a kamera egyik kiemelkedő tulajdonsága, hiszen remegő kéz esetén, vagy csak kisebb bemozgásnál is éles marad a kép. Persze, mindezeket számos Nokia fotós app egészíti ki, melyek még több lehetőséget kínálnak a fotózás szerelmeseinek.

 

 

Sima ügy a megosztás

 

A készülék 38 és 34 megapixeles képeket készít, viszont minden egyes fotóról készül egy 5 megapixeles másolat is, kifejezetten azért, hogy élményeinket másokkal is megoszthassuk a közösségi oldalakon. Sőt, ha túl sok kép van a telefonunkon, akkor is jó dolog az 5 megapixeles változat, hiszen jóval kevesebb helyet foglal, mint nagyobb felbontású társai. És, mivel a 32 GB belső tárhely nem bővíthető micro SD-vel, csak 7 GB ingyenes SkyDrive helyet kapunk, néha, amikor elfelejtünk menteni, vagy felhőbe küldeni valamit, jól jön ez a kópia.

 

A videózás is élmény

 

Videók készítésénél akár 6-szoros zoomot is alkalmazhatunk, és még így is teljesen élesen, közeli eseményeket is megörökíthetünk. A sajtóeseményen láthattunk egy 1020-assal készült zoomolt videót, amely olyan volt, mintha egy természetfilmet néznénk, hiszen éppen a méhek kommunikációját mutatta be 6-szoros zoomolásban.

 

És persze, ami minden telefonnál rémálom szokott lenni, az elmosódás a videóban. Itt emiatt sem kell aggódni, hiszen a Nokia garantálja az elmosódásmentességet, amely a Nokia Rich Recordingnak köszönhetően sztereó hangminőséggel párosul.

 

Vessz el a részletekben!

 

Ez most már telefonról sem akadály. Ha valamit lefotózunk, de úgy döntünk, mégis csak a kép egy részére van szükségünk, csak vágjuk ki a képet, és senki sem mondja meg róla, hogy ez csak az eredeti kép egy része. Vagy ha nagyon érdekel valami, de messze van, csak rázoomolunk, és kiderül, mi rejtőzik ott.

 

Ha pedig mégis a zoomból indulunk ki, az sem baj: a Pro Cam alkalmazás nagy előnye, hogy a „reframe” segítségével, kiléphetünk a zoomból, ugyanis a készülék a teljes képet megörökíti nekünk, hiába közelítünk rá egy részére. Ezt pedig utólag is visszahívhatjuk, és tetszőlegesen forgathatjuk, szerkeszthetjük. Ez akkor jó, ha nem találtuk el teljesen a zoomot, de erre csak utólag jövünk rá, amikor már elveszett a pillanat varázsa.

 

A töltőt ne hagyjuk otthon!

 

Igaz, hogy egy fényképező guruval van dolgunk, ám azért azt érdemes kiemelni, hogy a készüléket csupán egy átlagos, 2000 mAh-es aksival látták el, amely könnyedén eshet a kamera „áldozatául”, főleg, ha még egyéb okostelefon funkciókat is előszeretettel használunk. Viszont jó hír, hogy a hátlapja támogatja a vezeték nélküli töltést, így bonyolultabb helyzetekben is akad kiút.

 

Elérhetőség

 

Bár a várva várt árról nem volt szó az eseményen, és a Camera Grip árát sem tudtuk meg, annyit azonban igen, milyen árnyalatokban kerül a boltok polcaira. Az 1020-as készülék három színben is elérhető: a már jól megszokott fehér és fekete színek mellett citromsárga kivitelben is kapható. Ez utóbbiról Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a „sárga az új fehér”.

 

Frissítés: A Nokia Lumia 1020 a Telekomnál 191 940 forintos áron érhető el 2 év hűségnyilatkozattal, előfizetésre és díjcsomagra vállalt hűség nélkül.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023 szeptember 19-20-án MENTA 2023 – NEXT30! címmel rendezi meg Balatonfüreden az IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége jubileumi konferenciáját, ahol a digitális gazdaság következő 30 évének trendjei kerülnek fókuszba az elmúlt három évtized tudására, tapasztalatára és történetére építve. 

2023. augusztus 31. 12:59

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38