Nem kedveljük a mobilappokat?!

Czipperer Dia, 2013. szeptember 26. 13:12

Folyton arról hallunk, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a mobilalkalmazás fejlesztőkre az okoseszközök elterjedésével, valamint a Google Play és az App Store folyamatosan alkalmazásokkal gazdagodik. Ám a Mediameter új kutatása szerint hazánkban sokan még nem aknázták ki az eszközben rejlő lehetőségeket, vagy teljesen érdektelenek ezen a téren.

Úgy tűnik, hiába mozdulnak el a trendek, bővülnek a lehetőségek, nehezebben vesszük fel a versenyt az újdonságokkal. A Mediameter okostelefon tulajdonosok alkalmazás használatát vizsgáló reprezentatív felmérés rámutat arra, hogy sokan még egyszer sem töltöttek le semmilyen appot telefonjukra.

 

Az alkalmazást egyáltalán nem letöltők aránya igen magas – 47% – és további 10% olyan akad köztük, akik mindössze egyszer töltöttek le valamilyen appot a telefonjukra. Talán meglepőnek tűnik, de mindössze az okostelefon használók 7%-a tölt le aktívan.

 

Miért nem kellenek az alkalmazások?

 

Az alkalmazást le nem töltők majdnem fele (44%) gondolja úgy, hogy számára ezek feleslegesek, nem érdeklik, viszont 25%-uk csupán segítségre szorulna ezek a téren, ugyanis nem tudják, hogy kellene ezeket letölteni. Vagyis itt nem az érdektelenség játszik szerepet, egyszerűen ki sem tudják próbálni ezeket.

 

A TOP appok

 

Bár nem örvendenek túl nagy népszerűségnek itthon az applikációk, azért akadnak kedvencek azok körében, akik használják őket.

 

A felnőtteknél a közösségi média appok vezetik a listát 23%-kal, majd ezt a játékok követik (21%). A dobogó harmadik fokára a térkép és navigációs programok állhattak fel a maguk 20 %-ával. Persze, ezeken felül is vannak népszerű appok: ilyenek például a időjárásjelentés alkalmazások, melyet a userek 19%-a használ, valamint különféle egyéb böngészőket is szívesen töltenek le telefonjukra (18%).

 

Az ingyenesség nagy vonzóerő

 

A megkérdezett elsősorban az ingyenes megoldásokat keresik, mindössze 12%-uk fizetett már valaha applikációért. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 300 ezer felnőtt használt már fizetős appot, melyek átlagos ára 1000 forint körül alakult.

 

Kiderült, hogy a 325 és 570 forint körül mozgó alkalmazás árak tekinthető reálisnak. Az ennél olcsóbbaknál már felmerül a rossz minőség veszélye, viszont a másik irányban pedig már túl drágának tartják őket.

 

Hogy állunk „okosfronton”?

 

A Mediameter, Appmeter kutatása természetesen azt is vizsgálta, hogyan is áll össze az ország telefonhasználó tábora. Az eredmények szerint a magyar felnőtt lakosság egytizedének nincs saját mobiltelefonja, a tulajdonosok között pedig még mindig többségben vannnak a hagyományos készüléket használók (54% vs. 33%).

 

A fiatalabb korosztály körében (18-29 év) magasabb az okostelefon-penetráció, és régiókat tekintve inkább a közép-magyarországi rész emelkedik ki a sorból.

 

Az internethasználat a mobilon egyre népszerűbb a magyarok körében is, a kutatás azt mutatja, hogy ennek aránya igen magas. Az okostelefon tulajdonosok 90%-a használja valamilyen formában az internetet a telefonján. Hagyományos mobilok esetében pedig 9%.

 

 

A kutatásról: A Mediameter kutatása országosan reprezentatív minta alapján, 2 ezer fő személyes megkérdezésével történt.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Pillantás a mágikus dobozra

Villogó bútordarab garbós beszélő fejekkel, a világ híreinek varázsgömbje, instant cirkusz vagy otthonunk házi oltára – közel egy évszázada nézzük, de vajon tudjuk-e, mi is a televízió valójában? A digitális műsorszolgáltatás, a streaming és a felhasználók által generált tartalmak korában érdemes egyáltalán megkülönböztetnünk a tévét bármilyen más képernyőtől – a zsebünkben lapulótól egészen a falméretűig? A Telekom innovációs rendezvénysorozata, a Most Fórum idei első rendezvénye minden háztartás legfontosabb dobozáról rántotta le a csipketerítőt, hogy letörölhesse az alatta lerakódott évszázados port.

2020. február 16. 10:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás