Visszavonulót fújt az Európai Bizottság a telefonadó ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 27. 08:39

A telekommunikációs szektorra kivetett válságadó után most a telefonadó ügyében indított keresetét is visszavonta az Európai Bíróságon az Európai Bizottság Magyarország ellen - közölte csütörtökön Ryan Heath, a digitális területért felelős biztos, Neelie Kroes szóvivője.

A szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy júniusban a bíróság úgy határozott, hogy a Franciaországban 2009-ben a távközlési szektorra kivetett adó sem ütközik uniós jogba, konkrétan az engedélyezési irányelvbe, ezért ez ehhez hasonló adókkal kapcsolatos kifogásait, amelyeket ugyanerre az irányelvre hivatkozva indított Brüsszel, most sorban mind visszavonja a bizottság. Ezért állították le a Magyarországon a távközlési szektorra kivetett különadó, válságadó ügyében indított eljárást is.
 

Az úgynevezett engedélyezési irányelvnek a bizottság által hivatkozott cikke azt mondja ki, hogy a kifejezetten a távközlési szektorra kivetett igazgatási díjakat csak a szektor irányítására és szabályozására lehet fordítani, azok az országok, amelyek ellen emiatt a bizottság eljárást kezdeményezett, pedig nem erre fordítják az ebből származó bevételeket, hanem az egyszerűen befolyik a büdzsébe.
 

Magyarország az eljárásban azzal érvelt, hogy az adó nem igazgatási illeték, ezért arra ez a cikk nem vonatkozik. A Franciaország ellen indított eljárást lezáró ítélet azt mondta ki, hogy a távközlési szektorra kivetett adó nem sért uniós jogot.

Kulcsszavak: jog adó távközlés EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás