Az internetes forgalmazókkal szemben a könyvkereskedőket támogatják a franciák

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 4. 08:09

A dömpinggel vádolt nagy internetes könyváruházakkal (az amerikai Amazon, a francia Fnac) szemben a hagyományos könyvkereskedőket támogató törvényt fogadott el csütörtökön a francia nemzetgyűlés.

Az internetes forgalmazók ezentúl nem ajánlhatnak egyszerre ingyenes kiszállítást és 5 százalékos kedvezményt a könyvek árára. Ez utóbbira egy 1981-es törvény értelmében van lehetőség az egységes könyvárak mellett. Az ingyenes szállítást ugyanis a képviselők tisztességtelen versenynek tekintik a gyakran rossz gazdasági helyzetben lévő hagyományos könyvkereskedők szempontjából.   


    A törvényjavaslatot a dömping elleni harc jegyében az ellenzéki jobboldal nyújtotta be, a kormányoldal némileg módosította, majd mindkét tábor elfogadta. A szövegről még a parlament felsőházának, a szenátusnak is szavaznia kell, mielőtt az végleges elfogadására kerül.


    Aurélie Filippetti kulturális miniszter a parlamenti vitában úgy vélte, hogy "az Amazon dömpingstratégiát gyakorol". Szerinte erre bizonyíték az, hogy az ingyenes szállítást azokban az országokban nem alkalmazza, ahol a könyvek ára nem egységes. 


    A nemzetgyűlési szavazás előtt néhány nappal Romain Voog, az Amazon franciaországi vezetője a Le Figaro című napilapnak adott interjúban a tervezett intézkedést a fogyasztók érdekeivel ellentétesnek nevezte, miután szerinte ezzel az interneten vásárolható könyvek ára drágább lesz, mint a bolti ár.   


    "Ha a törvénytervezet átmegy, annak minimális hatása lesz az Amazonra, viszont büntetni fogja a fogyasztókat és veszélyeztetni fogja a kulturális sokszínűséget Franciaországban, hiszen az Amazonnak van a legnagyobb könyvkínálata, legyen szó új vagy régebben megjelent könyvekről" - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: "A könyveladásaink 70 százalékát több mint egy évvel ezelőtt megjelent könyvek biztosítják. A könyvesboltok viszont elsősorban az újdonságokra összpontosítanak, és nem tudják kiszolgálni azokat a vásárlókat, akik régebbi műveket keresnek, miután nekik azokból nincs raktáron. Vagyis tökéletesen kiegészítjük egymást" - tette hozzá Romain Voog. 

  
    A világon Franciaországban található a legtöbb könyvesbolt, mintegy 3500 hagyományos könyvkereskedéssel, amelyek közül 600-800 teljesen független, azaz nem tartozik sem kiadóhoz, sem forgalmazóhoz vagy valamelyik üzletlánchoz.
 

Kulcsszavak: e-kultúra könyv e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MMSZ csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához

A European Marketing Confederation (EMC) örömmel jelentette be, hogy a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 11. tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához.

2023. október 4. 12:47

Munkaerő-megtartás: díjat kapott az ALDI informatikai cége

Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) az ALDI SÜD vállalatcsoport számára nyújt informatikai támogatást Magyarországról. A közel 700 főt foglalkoztató cég dinamikusan bővült az elmúlt öt év során. Az új munkahelyek létrehozása mellett az AIIS kiemelt figyelmet fordít a munkaerő megtartására annak érdekében, hogy az ALDI SÜD leányvállalatai világszerte magas színvonalon tudják kiszolgálni a vásárlókat. Az egyébként is alacsony fluktuációs rátát a vállalat a felére csökkentette, a munkaerő megtartásáért végzett munkájáért az AIIS a HR-Revolution Díjátadón szolgáltatás kategóriában a legjobbaknak járó elismerést kapta.

2023. október 4. 11:22

Dr. Törőcsik Mária a Magyar Marketing Szövetség életműdíjasa

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) amellett, hogy évente díjazza a legkiválóbb marketing és digitális megoldásokat, a szervezet legfontosabb elismerését, a Tonk Emil Életműdíjat is kiosztja az eredményes szakmai életutak méltatásául. A 2023-as díjazott, Dr. Törőcsik Mária számára Hinora Ferenc az MMSZ elnöke, valamint Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést a szeptember 14-i Marketing Summit keretében, a Várkert Bazárban.

2023. október 4. 09:33

A HMD elindítja az 5G-s okostelefonok európai gyártását

Az új, többmárkás portfolióstratégiájuk bejelentését követően nem sokkal a HMD Global, a legnagyobb európai okostelefon-gyártó ma újabb fontos mérföldkőhöz érkezett: a vállalat megkezdte az 5G-képes okostelefonok európai gyártását – az első Európában készült okostelefont, a Nokia XR21-et pedig már üzleti ügyfelek is megvásárolhatják. A HMD lépései összhangban állnak az általános európai növekedési potenciállal, a Canalys előrejelzése szerint az európai okostelefon-piac 2024-re ugyanis 7%-kal fog növekedni.

2023. október 3. 20:08

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.

2023. október 3. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38