Százmillió levelezőlistát gyűjtött össze az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 15. 12:13

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából, és eddig már több százmillió ilyen listát szedett össze szerte a világból - jelentette hétfőn a The Washington Post című napilap internetes kiadása.

Ezeket az értesüléseket a lap meg nem nevezetett, magas rangú hírszerzési tisztségviselőktől kapta, illetve olyan dokumentumokat átnézve tudta meg, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja fedett fel. Az NSA e listák elemzésével fel tudja térképezni a megfigyeltek teljes kapcsolatrendszerét. Az adatgyűjtés központja nem az Egyesült Államokban van, de a célszemélyek között van sok amerikai is. 

A lap szerint csak amerikai állampolgárból több tízmillió lehet olyan, akitől begyűjtötték már a levelező- vagy ismerősi listáját. Ezek a listák nemcsak a levelezések vagy üzenetváltások metaadatait tartalmazzák, hanem a partnerekhez rendelt telefonszámokat, email- és postacímeket és egyéb személyes információkat is. Az amerikai hatóságok a titkos adatgyűjtés leleplezése után nem sokkal azt állították, hogy csak a telefonhívások és az e-mailek metaadatait gyűjtik. Friss információival kapcsolatban a lap megkérdezte az NSA-t felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató hivatalának szóvivőjét, és ő annyit mondott: "Átlagos amerikaiak személyes információi nem érdekelnek bennünket."


forrás: MHO / MTI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Drónok a mindennapjainkban

A dróntechnológia az elmúlt néhány évben életünk számos területén hozott forradalmi változást: légifelvételeket készítünk, megbízható időjárási előrejelzést kapunk, mezőgazdasági területeken végezhetünk el olyan feladatokat, amelyeket korábban nem, vagy csak jelentős élőmunka befektetéssel, költségesen tudtunk volna elvégezni.

2023. január 28. 14:25

4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte. 

2023. január 28. 12:23

Évet értékelt a Binance: már 128 millióan használják a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét

A kriptoszektor tavalyi, több platform számára válságos évében a piac legnagyobb cége, a Binance fejlődni tudott: jelentősen növelte ügyfelei számát, emelte többek között az innovációra és kiberbiztonságra szánt összeget, komoly segítséget nyújtott az ukrán humanitárius válság áldozatainak. Évértékelőjükben az iparág megújulását célzó stratégiájukról is közöltek fontos részleteket.

2023. január 28. 10:07

Megtorpanó IT iparág: vége a korlátlan növekedésnek?

Az elmúlt bő egy évtizedben a techcégeket a befektetők elsősorban növekedési potenciáljuk alapján értékelték, tekintet nélkül tényleges teljesítményükre. Most azonban megtorpant az iparág, és egyre gyorsulnak a leépítések az informatikában. Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője szerint bizonyos szempontból új korszak kezdődik, amelynek során a növekedés hajszolása helyett a tényleges bevétel- és profittermelésre, valamint felhasználói elégedettségre kerül a hangsúly a tech-iparban. Ez a szemléletváltás szükséges és természetes folyamat, és bár sokaknak nehéz lesz, a szektor egésze jól jön ki belőle.

2023. január 27. 20:31

Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját bocsátották fel magyar diákok

Sikeresen startolt a BME Aerospace Team által – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával – megépített megépített 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta, amely repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A felbocsátást január 26-án tartották meg.

2023. január 27. 18:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46