Százmillió levelezőlistát gyűjtött össze az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 15. 12:13

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából, és eddig már több százmillió ilyen listát szedett össze szerte a világból - jelentette hétfőn a The Washington Post című napilap internetes kiadása.

Ezeket az értesüléseket a lap meg nem nevezetett, magas rangú hírszerzési tisztségviselőktől kapta, illetve olyan dokumentumokat átnézve tudta meg, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja fedett fel. Az NSA e listák elemzésével fel tudja térképezni a megfigyeltek teljes kapcsolatrendszerét. Az adatgyűjtés központja nem az Egyesült Államokban van, de a célszemélyek között van sok amerikai is. 

A lap szerint csak amerikai állampolgárból több tízmillió lehet olyan, akitől begyűjtötték már a levelező- vagy ismerősi listáját. Ezek a listák nemcsak a levelezések vagy üzenetváltások metaadatait tartalmazzák, hanem a partnerekhez rendelt telefonszámokat, email- és postacímeket és egyéb személyes információkat is. Az amerikai hatóságok a titkos adatgyűjtés leleplezése után nem sokkal azt állították, hogy csak a telefonhívások és az e-mailek metaadatait gyűjtik. Friss információival kapcsolatban a lap megkérdezte az NSA-t felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató hivatalának szóvivőjét, és ő annyit mondott: "Átlagos amerikaiak személyes információi nem érdekelnek bennünket."


forrás: MHO / MTI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a DIMSZ

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) megtartotta idei éves közgyűlését, ahol több pozíció megerősítése mellett új elnökségi tagot és felügyelőbizottsági elnököt is köszöntöttek. Az új tagok megválasztása mellett a szövetség bejelentette Keresőmarketing tagozatának elindulását, és kutatásainak értékesítését.

2019. szeptember 23. 12:20

IVSZ-elnök: fontos, hogy minél többen válasszák az informatikus pályát

Fontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot, ennek ösztönzését szolgálja a Programozd a jövőd! projekt - mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

2019. szeptember 23. 08:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26
online sportfogadás