Nincs pénz külső biztonsági tréningekre

A magyar vállalatok 60 százalékának nincs erőforrása erre a célra

Czipperer Dia, 2013. október 15. 15:08

A Kaspersky Lab és a B2B International közös 2013-as „IT biztonsági kockázatokról” szóló felmérése rávilágít arra, hogy a legtöbb magyar vállalat csak a saját, belső informatikai osztályát használja a vállalat alkalmazottainak szakmai képzésére, ahelyett, hogy megbízott, külső informatikai tanácsadókat alkalmaznának.

A munkavállalók hatékony IT biztonsági képzése elengedhetetlen minden számítógépet érintő fenyegetés elleni stratégiának, amely a vállalat informatika infrastruktúráját érinti. A Kaspersky Lab felmérése szerint ötből négy vállalat rögzített már az elmúlt egy évben belső biztonsági incidenst Magyarországon, amely közvetlenül a munkavállalók nem megfelelő intézkedéseinek volt köszönhető:

 

·   A magyar vállalatok 15 százaléka számolt be bizalmas vállalati adatszivárgásról.

 

·   A magyar vállalatok 13 százaléka számolt be arról, hogy érte már súlyos adatvesztés a munkavállalók mobil eszközeinek elvesztése miatt.

 

·   A magyar vállalatok 20 százaléka találkozott már szándékos adatszivárogtatással.

 

·   A magyar vállalatok 18 százaléka vesztett már el bizalmas adatokat, amelyek illetéktelen kezekbe kerültek, köszönhetően a mobil eszközök nem megfelelő használata miatt.

 

A Kaspersky Lab és a B2B International kutatásai többször kimutatták, hogy a kritikus adatszivárgások és informatikai biztonsági incidensek mögött többségében nem szándékos munkavállalói hibák állnak. Ezért a legfontosabb, hogy a munkavállalók megfelelő tájékoztatást kapjanak és tisztában legyenek az informatikai biztonsági kockázatokkal, valamint azok elkerülésének módjaival.

 

Általánosságban elmondható, hogy nagyon fontos a munkavállalók szakszerű oktatása, amelyet a vállalatok túlnyomó többsége el is ismer, hiszen a megkérdezett cégek csupán 5 százaléka nyiltakozta azt, hogy egyáltalán nem tartja fontosnak a személyzet informatikai biztonsági oktatását. Azonban ez sokszor nyitott kérdés, hiszen az alkalmazottak tudatossága is közvetlen hatással van a vállalati fenyegetésekre és a felmérésben résztvevő vállalatok 68 százaléka jelezte, hogy a vállalat alkalmazottai nem mindig tartják tiszteletben a már meglévő vállalati informatikai biztonsági szabályokat. 

 

A kulcsszó: Oktatás

 

A Kaspersky Lab új záslóshajója, a Kaspersky Endpoint Security for Business megbízható védelmet nyújt a rosszindulatú programok, hálózati és célzott támadások, illetve spam és adathalász levelek ellen. A Kaspersky Endpoint Security for Business segít fenntartani a munkaállomásokat, a telepített szoftverek azonnali frissítésével, valamint a segítségével korlátozhatja a hozzáférési és felügyeleti jogokat, illetve titkosíthatja bizalmas vállalati információit az esetleges lopás és adatvesztés esetén.

 

A Kaspersky Lab fogyasztói terméke, a Kaspersky Internet Security 2014 kiemelkedő eredményt ért el az AV-Comparatives anti-adathalász tesztjén, amelyen az adathalász weboldalak 99 százalékát blokkolta, így elnyerve az Advenced+ minősítést is. Az eredmény azért is kiemelkedő, mert a kéretlen adathalász e-mailek száma évről évre emelkednek, a Kaspersky Lab és a B2B Communications közös felmérése szerint az elmúlt 12 hónapban 87 százalékkal nőtt azon felhasználók száma, akik adathalász támadás áldozataivá váltak, elérve ezzel 37,3 millió felhasználót. 

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás