Aktívak online feljelentésben az elhagyott kínai szeretők

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 17. 09:40

Elhagyott, sértett szeretők teszik ki a korrupt kínai vezetők online leleplezőinek körülbelül a 15,4 százalékát  - derül ki a kínai jogi napilap cikkéből, amelyet saját kutatóinak megállapításaira alapozott.

A Legal Daily olyan, 2013-ban kirobbant tipikus ügyeket vizsgált, amelyekben a feljelentők - nyilvánosságra került adataik által - azonosíthatóak voltak. Az esetek többségével a közösségi média bő terjedelemben foglalkozott. A botrányokat kirobbantók között a legnagyobb arányban - csaknem 26,9 százalékban - kereskedők szerepeltek.

 

Az elsődleges célpontok az esetek mintegy 77 százalékában kormányzati hivatalnokok, vezetők voltak. Többnyire sikkasztással, vesztegetéssel és más gazdasági tárgyú visszaélésekkel gyanúsították meg tisztségviselőket. A vizsgált 26 esetből 23-ban szeptemberig léptek a hatóságok, s 16-ban le is zárták az ügyet.

 

A lap szakértői úgy vélik, a leleplezők növekvő számban használnak erotikus fényképeket, videókat, amivel a közvélemény számára az átlagosnál figyelemfelkeltőbbé tehetik az aktuális ügyet. A jelentés ugyanakkor kitér arra is, hogy a valódi nevükkel feljelentőknek a 23 százalékát pletykák terjesztése, illetve "bajkeverés" gyanújával őrizetbe vették, vagy szerepelnek a rendőrség által keresett személyek listáján.
 

Az online feljelentések központi mederbe terelésének szándékával idén szeptembertől központi internetes felületet hoztak létre, amelyen a lakosság közvetlenül az hatóságokat tájékoztathatják a gyanús esetekről, személyekről.
 

A weblapot a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága és annak kormányzati megfelelője, az ellenőrzési tárca közösen gondozza. A bejelentőknek lehetőségük van névvel és név nélkül is az információk, dokumentumok feltöltésére.
 

Októberi jelentés szerint a hivatalos weboldalon naponta átlagosan több mint nyolcszázzal szaporodik a kivizsgálásra ajánlott ügyek száma. Szeptemberben összesen 24 800 bejelentést rögzítettek, az oldal regisztrált felhasználóinak száma meghaladta a 4200-at.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39