Nem örülnek a tajvaniak az Apple legújabb operációs rendszerének

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 30. 07:50

Tajvan hivatalosan is panaszt tett az amerikai informatikai óriáscég, az Apple illetékeseinél, amiért új operációs rendszerében a szigetet Kína tartományaként jelenítik meg - számolt be a helyi média.

A hivatalos tiltakozásra az után került sor, hogy a helyi internethasználók felfedezték: az új iPhone iOS 7 operációs rendszerében és az OS X 10.9-es változatában a kereséskor Tajvan "Kína Tajvan tartományaként" jelenik meg egyszerűsített kínai karakterekkel.
 

A tajvani külügyi tárca észak-amerikai ügyekért felelős vezető diplomatája, Kelly Hsieh újságíróknak kijelentette: kormánya álláspontja szerint ez a definíció nem felel meg a valóságnak. A panaszt már továbbították az Apple-nek - mondta, s megjegyezte, hogy ilyen ügyekben nincs helye kompromisszumnak.
 

Az amerikai vállalat tajvani PR-tevékenységével megbízott Bravo nevű cég annyit közölt, hogy a kaliforniai központból egyelőre nem kívánták kommentálni a kérdést.
 

A kínai polgárháború végén, 1949-ben a Kínai Köztársaság kormánya Tajvanra menekült, Pekingben pedig Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát, majd közgyűlési határozattal a Kínai Népköztársaság (KNK) vette át a helyét. A KNK mindig is 23. tartományaként nevezte meg Tajvant, miközben az de facto önálló államként működik. Tajvant kevesebb, mint két tucat ország ismeri el, Európában egyedül a Vatikán. 2008 óta, amióta a Kuomintang párti Ma Jing-csiu áll Tajvan élén, a Tajvani-szoros két partja között látványos fejlődésnek indultak a gazdasági, kereskedelmi és a civil, turisztikai kapcsolatok. Peking a közelmúltban pedig elkezdte szorgalmazni a politikai tárgyalások előkészítését is. Deklarált és határozott célja az ország jövőbeni újraegyesítése. A tajvani közvélemény ugyanakkor megosztott a kérdésben, az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt pedig kifejezetten ellenzi azt.

Kulcsszavak: Apple

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59