Elhunyt az IBM első PC-jének megálmodója

Czipperer Dia, 2013. október 30. 14:01

Hetvenkét éves korában hunyt el William C. Lowe, aki az IBM első személyi számítógépének megalkotója. Lowe halálát szívroham okozta.

William Lowe szakmáját tekintve fizikus volt, ám az IBM-es karrierje tette igazán híressé. 1962-ben kezdte meg a munkát termékfejlesztő mérnökként, majd neki köszönhette a vállalat, hogy sikerült betörnie a személyi számítógépek piacára.

 

 

Lowe később már fejlesztési és gyártási igazgatóvá lépett elő, és 1980-ban támadt az áttörő ötlete, a személyi számítógép megalkotása. Ekkor már az Apple megalkotta saját PC-jét, de az IBM számára ez szintén nagy áttörésnek számított, hiszen ekkor még csak a nagyvállalati informatika területén jeleskedett.

 

Az első IBM PC, az 5150-es modell 1981-ben jelent meg, nem is akármilyen felszereltséggel. Az akkor szinte még ismeretlennek számító kis cég, a Microsoft biztosította a gép operációs rendszerét (MS-DOS), a processzort (8088 mikroprocesszor) pedig a mai egyik legnagyobb chipgyártó, az Intel.

 

A gép ára ellenére (1565 dollár, azaz akkori árán átszámítva több mint 850 ezer forint) olyan sikeres volt, hogy több mint hat évig a piacon maradt, és egy év alatt több mint 250 ezer darabot adtak el belőle.

 

  

Nem sokkal ezután, 1988-ban Lowe távozott a vállalattól, majd a Xeroxnál folytatta pályafutását a vállalat alelnökeként. 1991-ben ismét váltott, ekkor a magánrepülőket gyártó Gulfstream Aerospace Corporation vezérigazgatója lett. Később még a New England Business Servicesnél és a Moor Corporationnél dolgozott.

 

Forrás: Techspot.com

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez már a huszadik Internet Hungary - talán ez lesz a legjátékosabb

Alig több, mint két hét múlva kezdődik a huszadik - jubileumi - Internet Hungary konferencia Siófokon a Hotel Azúrban, ahová a rendezők több mint 2500 résztvevőt várnak, hogy azután hét teremben két napon át több, mint 300 nagynevű előadó oszthassa meg tudását, tapasztalatait vagy akár - mint például Jordán Tamás színművész - játékkal kapcsolatos élményeit. Mert ez a konferencia (sok egyéb mellett) a játékról, játékosságról szól, amit az üzleti életben - kicsit szárazabban - gamification-nek neveznek.

2019. szeptember 14. 09:04

Mit tehetünk a zsarolók ellen?

Magyarországon is rohamosan terjed a felhasználók adatainak pénzköveteléssel kísért titkosítása, amelynek kiemelt célpontja az üzleti szféra. Míg minden második kis- és középvállalkozás célkeresztje egy újabb zsarolóvírusnak, addig a Fortune 500 listáján sorakozó amerikai cégóriások közel 87%-át érte már hasonló jellegű támadás. A kártevők pedig akár egy álláspályázatra beküldött ártatlan önéletrajzon keresztül is beszivároghatnak. Szerencsére azonban van megoldás!

 

2019. szeptember 9. 10:56

Megérkezett a Google új szolgáltatása a magyar piacra

Az internetes vásárlások sikerét az határozza meg mind a vevők, mind a kereskedők számára, hogy milyen rövid úton lehet az érdeklődésből eljutni a sikeres vásárlásig. A vevők számára az a legfontosabb, hogy a termékről, a webshopról és az árról minél kevesebb kattintással minél biztosabb információt kapjanak. Hasonlóképpen a kereskedők számára is az a megtérülő taktika, ha minél kevesebb kattintással, konkrét vásárlási szándékkal érkező felhasználókat az oldalukra tudnak csábítani. 

2019. augusztus 28. 16:00

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Új vezető a UPS Magyarország élén

A UPS bejelentette, hogy Yannick Mooijman személyében új országigazgatót nevez ki magyarországi, görögországi, romániai és szlovéniai operációi irányítására, ahol a szakember a UPS helyi működéséért, üzletfejlesztéséért és stratégiájáért felel majd. Mooijman Jim Kearneyt váltja a pozícióban, akit a UPS Növekvő Piacok pénzügyért felelős alelnökévé léptettek elő. 

2019. augusztus 15. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás