Elhunyt az IBM első PC-jének megálmodója

Czipperer Dia, 2013. október 30. 14:01

Hetvenkét éves korában hunyt el William C. Lowe, aki az IBM első személyi számítógépének megalkotója. Lowe halálát szívroham okozta.

William Lowe szakmáját tekintve fizikus volt, ám az IBM-es karrierje tette igazán híressé. 1962-ben kezdte meg a munkát termékfejlesztő mérnökként, majd neki köszönhette a vállalat, hogy sikerült betörnie a személyi számítógépek piacára.

 

 

Lowe később már fejlesztési és gyártási igazgatóvá lépett elő, és 1980-ban támadt az áttörő ötlete, a személyi számítógép megalkotása. Ekkor már az Apple megalkotta saját PC-jét, de az IBM számára ez szintén nagy áttörésnek számított, hiszen ekkor még csak a nagyvállalati informatika területén jeleskedett.

 

Az első IBM PC, az 5150-es modell 1981-ben jelent meg, nem is akármilyen felszereltséggel. Az akkor szinte még ismeretlennek számító kis cég, a Microsoft biztosította a gép operációs rendszerét (MS-DOS), a processzort (8088 mikroprocesszor) pedig a mai egyik legnagyobb chipgyártó, az Intel.

 

A gép ára ellenére (1565 dollár, azaz akkori árán átszámítva több mint 850 ezer forint) olyan sikeres volt, hogy több mint hat évig a piacon maradt, és egy év alatt több mint 250 ezer darabot adtak el belőle.

 

  

Nem sokkal ezután, 1988-ban Lowe távozott a vállalattól, majd a Xeroxnál folytatta pályafutását a vállalat alelnökeként. 1991-ben ismét váltott, ekkor a magánrepülőket gyártó Gulfstream Aerospace Corporation vezérigazgatója lett. Később még a New England Business Servicesnél és a Moor Corporationnél dolgozott.

 

Forrás: Techspot.com

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09