Két LG készülék kapott E.ON Energiatakarékossági Díjat

forrás: Prím Online, 2013. november 12. 10:42

Az LG F14A8RDS típusú mosó-szárítógépe, valamint az Athena Inverter lakossági split klíma is E.ON Energiatakarékossági Díjat kapott. A készülékek valós körülményeket hűen modellező fogyasztási tesztekben bizonyultak a legenergiatakarékosabbnak. 

Az E.ON díja kettős célt szolgál: mind a gyártókat, mind a fogyasztókat arra igyekszik ösztönözni, hogy a hosszú távú előnyöket szem előtt tartva mindig törekedjenek a környezetbarát megoldásokra. „E.ON Energiatakarékossági Díj 2013 nyertese” díjat  az LG két terméke, egy mosó-szárító és egy légkondicionáló érdemelte ki.

 

Az E.ON Hungária Zrt. idén negyedik alkalommal kérte fel a TÜV Rheinland szakértőit, hogy  élethű vizsgálati módszerek alapján energiafogyasztási szempontból válasszák ki a legjobb készülékeket. Az eredmény alapján elmondható, hogy a fogyasztók az LG légkondicionálójával és mosó-szárítójával éves szinten több tízezer forintot spórolhatnak a villanyszámlán.

 

Az energiatakarékos légkondik bajnoka

 

LG Athena Inverter V (H09AK típusú) légkondicionálójának kiváló energiahatékonysági mutatói a magas hatékonyságú, új hőcserélő rendszerének, valamint a továbbfejlesztett, kompresszoros meghajtásnak köszönhető. A készülék aktív energiaszabályozás funkciója a felhasználók kezébe adja a további energia-megtakarítás lehetőségét. A szobában tartózkodók számához és egyéb körülményekhez mérten korlátozhatják a készülékek kompresszorának maximális frekvenciáját, ezzel további jelentős energiafelhasználás csökkenést érve el. 

 

A TÜV Rheinland szakértője, Zsákai Zoltán a légkondicionáló kategóriáról szólva kiemelte, hogy ebben a kategóriában mérték a legnagyobb energiafogyasztásbeli különbséget, amely azt jelenti, hogy a kategória utolsó helyén végzett készülék kétszer annyi villamosenergiát fogyaszt, mint a győztes. „Érdemes tehát a drágább, de Inverteres készülékeket megvásárolni, hiszen gyorsan megtérülhet a befektetés. Ugyanakkor egyes légkondiknál a standby értéke magas, így ha télen nem használjuk őket fűtésre, javaslom, hogy húzzuk ki őket a konnektorból – tette hozzá Zsákai Zoltán.

 

A díjnyertes mosó-szárítógép 

 

Az LG F14A8RDS típusú mosó-szárítója 9 kg ruhát mos ki  egyszerre 6 kg szárító funkció mellett. A berendezés lelkét az az Inverter Direct Drive motor adja, aminek nagyban köszönhető a díjat érdemelt energiatakarékos működés is. Az állandó fordulatszámú megoldással szemben az LG Inverter Direct Drive rendszere változtatható fordulatszámú motort alkalmaz, vagyis a mosógép teljesítménye igény szerint változik. Ez a megoldás gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszi a készüléket. A motor további különlegessége, hogy közvetlenül a tengelyre van építve, így nincs áttétel, szíj, amely súrlódást generál és rezgéseket okoz.

 

Zsákai Zoltán, a TÜV Rheinland szakértője rámutatott, hogy a versenyben résztvevő  mosó-szárítók közül több  úgy tudott energiatakarékos lenni, hogy mellette nem látta el rendesen a funkcióját. A szárítógépeknél például a legalacsonyabb fogyasztást produkáló készülék nem szárította meg a ruhát rendesen, még egy szárítási ciklust kellett elindítani és ezért vesztette el vezető helyét. Az LG mosó-szárítója, amellett, hogy egy szárítási ciklus alatt is maradéktalanul ellátta funkcióját, rendkívül alacsony fogyasztási értékeket produkált, amellyel a kategória legeredményesebbje tudott lenni.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50