Nemi élet helyett Facebook?

Elkészült hazánk nagy Facebook kutatása

Czipperer Dia, 2013. november 12. 12:56

Az ArvaliCom kutatásából kiderül, hogy nem létszükség a magyarok számára a Facebook, sokan úgy nyilatkoztak, meglennének nélküle. Ennek ellenére a felhasználók 88%-a napi szinten használja az oldalt, van, aki még a szex helyett is ezt választja.

Egy hazai kutatás segít eligazodni a Facebook dzsungelében. Számos nemzetközi felmérést olvashatunk, ám kis hazánk közösségi média (és kimondottan a facebookozási szokásokról) vajmi kevés információval rendelkezünk.

 

A hazai eredmények cáfolni látszanak azt, hogy az emberek vándorolnának el az oldalról. Nálunk ugyanis növekedett a Facebookon eltöltött idő (45%), és további 40%-é pedig nem változott. Igaz, akad, aki csökkenteni szeretné jelenlétét az oldalon, hiszen túl sokat lóg rajta: 40% alkalmanként és átlagosan egy óránál többet tölt az oldalon. Nagy részük azonban (80%) úgy véli, hogy a jövőben is ugyanennyit szeretne az oldalon tölteni.

 

 

Hiába ezek az eredmények, arra kérdésre, hogy el tudnák-e képzelni Facebook nélkül az életüket, 55% válaszolta azt, hogy minden további nélkül. Ám itt is jelen van egy erősen függő réteg, 3,6% be is vallotta ezt (nagyjából 170 ezer felhasználó), valamint 14,3% arról is nyíltan beszélt, hogy akadt már olyan eset, amikor szex helyett a közösségi oldalt választotta, 6%-nál pedig rendszeresen dominál az utóbbi.

 

Még tombol a like-láz

A Facebookon jelenlévő oldalak iránti érdeklődés nem csökkent, továbbra is szeretnek like-olni az emberek. A felhasználók 34% több mint 50 oldalt kedvelt már. Ugyanakkor egyre kevesebben vesznek részt nyereményjátékokban, 80% már kevesebb alkalommal vagy csak nagyon ritkán él ezekkel.

 

A hirdetések

 

Meglepő, de a Facebookon jelen lévő hirdetések nem zavarják a felhasználók többségét (64%), a maradék érzi már soknak.

 

A Facebook a legnagyobb hazai médiummá nőtte ki magát igen intenzív, napi szintű használat mellett. A kapcsolattartó eszközként indult rendszer mára a vállalatok és márkák arculati tőkéjének fontos építőköve lett. A Facebook a rajongókkal történő közvetlen kommunikációs lehetőség mellett olyan célzási és kereskedelmi potenciált is rejt magában, amelyekről korábban álmodni sem mertünk volna”, állítja Karvalics Attila, a kutatást végző ArvaliCom ügyvezető igazgatója.

 

Az emberek hisznek benne

 

Megkérdezték a felhasználókat arról is, milyen jövőt jósolnak az oldalnak. És bár 26% szerint egy új szereplő kiszorítja majd a nyeregből, 75% mégis bízik abban, hogy a Facebook mindent túlél, és a kihívók nem fogják megtörni uralmát.

 

A Facebook ereje

 

A használat a párkapcsolatokban is okozhat gondokat. Több kapcsolatban voltak már feszültségek ezen a téren (15%), és 3%-nál szakításhoz is vezetett. A megkérdezettek 36%-a gondolja, hogy párja nem lép be az oldalára, 33% pedig nem tud róla.

 

Az idegesítő dolgok

 

Sokakat idegesítenek az oldalon a különböző játékfelkérések, aminek többen hangot is adnak az üzenőfalon, ám a kutatás szerint nem ez az, ami legjobban idegesíti a felhasználókat. A gyakran posztoló ismerősök (25%), a nyereményjátékok (35%) és hirdetések (53%) állnak az első három helyen. Az idézetek követik őket a sorban 20%-kal, majd az állatok (115) és babák (8%) zavarják még a felhasználókat.

 

Bővülő mobiljelenlét

 

A felhasználók egyharmada táblagépről vagy mobilról használja az oldalt. Sajnos erről további részleteket nem derített ki a kutatás.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A MÁV-START utasai a bérletüket mostantól az új típusú személyazonosító igazolványukon elektronikus adatként tárolhatják. Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie és magával vinnie. A vasúttársaság korábban a Budapest–Pusztaszabolcs és a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalakon tesztelte az innovatív megoldást, amely már több mint ötmillió állampolgár számára jelenthet kényelmes, papírmentes megoldást a mindennapi vasúti utazások során. 

2019. október 21. 15:04

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás