Meghalt Szőr Péter, világhírű magyar informatikus

forrás: Prím Online, 2013. november 13. 13:46

Meghalt Szőr Péter, világhírű magyar számítógépes biztonsági szakértő, víruskutató – írta meg Twitteren a McAfee vírusírtó egyik kutatója.

Az Indexnek több forrás is megerősítette a Twitteren közzétett üzenetet, de halála körülményeiről nem adtak közre több információt.

Szőr Péter a világ leghíresebb olyan antivírus-szakembere, akiről nem neveztek el vírusirtót. Dolgozott együtt Eugene Kasperskyvel és John McAfeeval, és több évtizeden át a Norton Antivirus egyik vezető fejlesztője volt. Rengeteg kutatása és több szabadalma volt.

 


A Wikipédia szerint a magyar informatikus Balatonfüreden született, a Veszprémi Egyetemen tanult informatikát. Pasteur nevű víruskeresője tette ismertté a nevét. Többek között ezt használta egy időben még az OTP is.

1996-ban Finnországba ment dolgozni, ahol víruskereső szoftverek fejlesztésével foglalkozott, és bekerült a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezethez is.

1999 óta – tíz éven át – a Symantec vezető mérnöke volt. 38 szabadalom fűződik a nevéhez. Ezután a McAfee cégnél dolgozott egy új vírusvédelmi megoldáson.

Az Index szerint szélesebb körökben híressé a Vírusvédelem művészetéről című 2005-ös könyve tette (Magyarországon öt évvel később jelent meg), ami azóta is alapműnek számít, sok helyen tankönyvként használják.


forrás: Index / hir24.hu
fotó: antivirus.blog.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05